Pavićević: Šampioni ne menjaju ciljeve, Mačvan opcija

Košarka ostalo 29. maj 202018:31 > 18:41
Takashi Aoyama/Getty Images

Luka Pavićević, svojevremeno jedan od najboljih plejmejkera Evrope, igrač koji je osvojio tri titule prvaka Starog kontinenta sa Jugoplastikom, fenomenalnu košarkašku karijeru, je nastavio i kao trener.

Pavićević je bio član legendarne generacije iz Bormija, koja je stigla do titule prvaka sveta. Pored dresa neverovatnog tima iz Splita, branio je boje Budućnosti, Cibone, Radničkog iz Beograda, Crvene zvezde, Beobanke, Šoprona, Naharije, Anvila, Bezansona….

Trenersku karijeru je počeo u OKK Beogradu, a onda su se nizali klubovi: Atlas, Hemofarm, Panionios, Alba, Roan, Budućnost. Luka je bio selektor U20 generacije Srbije i Crne Gore, selektor Univerzitetske reprezentacije Srbije, Crne Gore, Irana i Japana. Osvojio je titulu i Kup u Nemačkoj, trofej u Kupu Crne Gore, bio je selektor Crne Gore na Evropskom šampionatu 2013. godine.

Fenomalnu igračku i trenersku priču Pavićević je nastavio u Japanu, gde sve u protekle četiri godine zaista izgleda kao bajka. Luka je preuzeo selekciju Japana, pokazao da je spreman na nove trendove, na uvođenje evropskog stila igre kao odgovor na američki koji je bio prioritet. Viziju Luke Pavićevića je prepoznala Alvark Tojota, pa je uspostavljena saradnja 2017. godine.

U protekle tri godine, Luka Pavićević je osvojio dve titule u Japanu, stigao je do titule u Ligi šampiona Azije, a u sezoni koju je prekinuo koronavirus, Alvark je bio na prvom mestu. Titula, treća u nizu nije dodeljena ekipi koju vodi Pavićević u saradnji sa Igorom Đaletićem i Dušan Gvozdićem, ali mesto u Ligi šampiona jeste.

Šampionat je prekinut, Pavićević se vratio u Srbiju posle pravog putešestvija, uspeo je da se aklimatizuje, a zatim u razgovoru za Sport Klub poručio:

Put je zaista bio izuzetno naporan. Trebalo mi je vremena da se aklimatizujem i dođem sebi, a sada sam ponovo spreman za priču o košarci i nove izazove. Neizmerno sam ponosan na sve što sam ostvario kako kao igrač, tako i kao trener, selektor. Japanski deo priče i karijere je definitvno poseban. Da li sam očekivao da će sve izgledati ovako dobro? Iskreno, verovao sam da je moguće, jer sam kao selektor Japana imao priliku da se upoznam sa stilom igre, košarkaškom filozofijom, psihologijom igrača, sistemom takmičenja koji je izuzetno naporan i drugačiji u odnosu na evropski, tako da sam spreman prihvatio ponudu Tojote i Alvarka, odlučan u nameri da kao i uvek uložim i poslednji atom snage, kako bi od košarkaškog kluba napravio brend koji će biti približno isti onome koji ima Tojota“, naglasio je Luka Pavićević za Sport Klub i nastavio:

Osvojili smo dve uzastopne titule u Japanu, najbolja smo ekipa u Aziji, u trenutku kada je šampionat prekinut bili smo na prvoj poziciji. Rezultati govore da smo uspeli da uradimo ono što smo planirali i želeli. Međutim, šampioni nikada ne menaju ciljeve. Samim tim, u periodu koji sledi, ciljevi su da odbranimo titulu u Japanu i titulu u Ligi šampiona Azije“.

Pavićević neće imati mnogo vremena za odmor, jer već sredinom jula mora da se vrati u Japan i počne pripreme za narednu sezonu, a već na startu, ukoliko ne dođe do odlaganja, Alvark očekuje odbrana titule prvaka Azije. Pored Alvarka za tron će se boriti još sedam ekipa.

Takashi Aoyama/Getty Images

Kvalitet šampionata Japana i Lige šampiona Azije je na izuzetnom niovu. Ekipe su ujednačene i nijanse odlučuju o tome ko će stići do trona. Pre nego što smo osvojili titulu šampiona Azije, poraženi smo u finalnom meču da šampiona Irana u meču na jednu loptu. Sve se vratilo godinu dana kasnije, a slobodno mogu da kažem da je prevagu na tasu kluba koji vodim doneo Milan Mačvan. Odigrao je na izuzetno visokom niovu, kao i tokom sezone koju je prekinuo koronavirus“, naglasio je Pavićević i nastavio:

Pravilo u šampionatu Japana je promenjeno. Sada je dozvoljeno da ekipe imaju tri stranca u timu, ali samo dvojica mogu istovremeno da budu na terenu. U međuvremenu, zbog Olimpijskih igara koje su odložene, ali će se naredne godine održati u Japanu, mnogi klubovi su naturalizovali po jednog Amerikanca koje su imali u timu, a samim tim će biti u prednosti u odnosu na nas, jer mi nemamo takav slučaj. Imaćemo stranca manje, ali nastojaćemo da složimo kockice u željeni mozaik, jer cilj Alvarka ostaje isti, odbrana titule u Japanu, kao i titule u Ligi šampiona Azije“. 

Naravno odmah se pojavila dilema da li bi neko od igrača iz regiona mogao da pojača Alvark, da li ostaje Mačvan, kakvi su planovi…

„Trenutno analiziramo tržište, a Mačvan je definitivno igrač koji je jedna od opcija za stranca u timu. Taj status je zaslužio fenomenalnim
partijama u Ligi šampiona, kao i tokom sezone koju je prekinuo koronavirus. Imamo višegodišnji ugovor sa američkim centrom Aleksom Kirkom, a trenutno nastojimo da ubedio Judai Babu, da se iz razvojne NBA lige, gde igra kao košarkaš Dalasa zaduži opremu Alvarka. U tom slučaju, Baba bi neutralisao višak Amerikanaca koji imaju konkurenti i borbi za titulu. Kada se to realizuje, napravićemo plan za preostala dva inostrana igrača, a svi koji me znaju, znaju da volim da sarađujem sa igračima iz regiona, da zajedno sa njima, kao i stručnim štabom, nastojim da evropskim stilom pobedim NBA stil koji je dominantan kod većine klubova. U protekle tri sezone nam to polazi za rukom, a verujem da će tako biti i u periodu koji sledi“.

fiba.basketball

Ukoliko ne dođe do pomeranja borba za titulu šampiona u Aziji počinje sredinom septembra, pre nego što počne šampionat Japana.

„Mi se za sada držimo plana i programa kao da će se Liga šampiona igrati i kao da ćemo imati priliku da branimo tron. Već u julu počinjemo sa pripremama. Do tada, moramo da složimo kockice u željeni mozaik, zatim da stignemo do optimalne forme, neophodne da bi ostvarili cilj o kojem sam pričao, a to je odbrana trona. Naravno da verujem da bajku koju pišemo u Japanu možemo da nastavimo i u periodu koji sledi“, zaključio je Pavićević.