Miodrag Mijo Kadija pokrenuo Akademiju

Košarka ostalo 19. jun. 202014:23 > 14:25
Podeli:
ABA Lovćen/Pavle Simović

Miodrag Mijo Kadija, bez ikakve dileme jedan od najboljih trenera u regionu, posle sezone u kojoj je vodio Lovćen u ABA 2 ligi, stigao do polufinala plej-ofa i Kupa u Crnoj Gori, napravio je malu pauzu, a zatim pokrenuo Akademiju.

Kadija je stručnjak koji može da se pohvali da je u evropsku košarkašku orbitu lansirao čitavu plejadu mladih i izuzetno talentovanih igrača. Poznat je kao trener koji se ne libi da priliku pruži mlađim momcima, često i po cenu rezultata. Međutim, u dosadašnoj karijeri, uglavnom se dešavalo suprotno, da upravo ti mladi igrači opravdaju očekivanja i budu ključne karike na putu ka uspesima koje je Kadija kao trener imao jako mnogo.

Tokom karijere, Miodrag Kadija je vodio ekipe Lovćena, Budućnosti, Atlasa, Avala Ade, Igokee, Teoda…. Bio je selektor juniorske reprezentacije Crne Gore, a sa kadetskom selekcijom Srbije i Crne Gore je osvojio zlatnu medalju na šampionatu Evrope.
Budućnost je vodio u Evroligi, ABA ligi, šampionatu Srbije i Crne Gore. Kao trener Lovćena sa Cetinja u periodu kada su Cetinjani igrali u šampionatu Srbije i Crne Gore, uspeo je da stigne do epiteta daleko najprijatnijeg iznenađenja, a Lovćen bio tim od koga su zazirali Partizan, Zvezda, Hemofarm. Košarkaški bum u Boki, napravio je sa ekipom Teoda. Tivćane je ispeo da lansira u sam vrh crnogorske košarke, ABA 2 ligu, a stigao je i do polufinala Balkanske lige.

„Akademija je pokrenuta sa ciljem da se pomogne igračima svih uzrasnih kategorija. Pauza je bila izuzetno duga, gotovo sva takmičenja su prekinuta, a u periodu koji sledi, momcima koji se bave košarkom će trebati induvidualan rad kako bi spremni došli u klubove čije boje brane, odnosno kako bi spremni dočekali narednu sezonu. Zbog toga sam pokrenuo Akademiju, sa ciljem da im pomognem u trenutnoj situaciji“, naglasio je Kadija za Sport Klub.

Svi koji prate košarku znaju da je Miodrag Kadija vrhunski stručnjak u svakom smislu, a dugo bi trebalo da se nabroje svi igrači koji su u saradnji sa njim uspeli da se probiju do evropskih visina. Nema nikakve sumnje da će ogroman broj igrača svih uzrasnih kategorija krenuti put Akademije Mija Kadije, a zatim spremno dočekati sezonu koja sledi.
Miodrag Kadija je primer da nema mogućnosti da pobegnete od magije pod obručima kada se jednom zarazite istom. Potez koji je povukao od ogromnog je značaja i kapitalna pomoć za sve košarkaše u turbulentnom periodu u kojem se nalazimo zbog pandemije. Mnogi su imali dilemu gde i kako da sprovedu induvidualne treninge, kako da stignu do optimalne forme…
Sada je taj problem rešen!