Kinezi posle pet meseci ponovo pod koševima

Košarka ostalo 20. jun. 202015:27 > 15:32
Podeli:
Reuters, China Stringer Network

U subotu, u trenutku kad se u Pekingu pojavilo novo žarište koronavirusa, posle pet meseci nastavljeno je košarkaško prvenstvo Kine, prekinuto u januaru zbog pandemije bolesti KOVID-19.

Košarkaška liga je prvo veće sportsko takmičenje u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, a zbog bezbednosti igrača podeljena je u dve grupe. Prva se igra u Ćingdaou, a druga južno u Donguanu, prenosi francuska novinska agencija AFP. Svi mečevi do daljeg, igraće se bez prisustva publike.

Prvu utakmicu posle pet meseci, odigrale su ekipe Nanđing Tongsi Kingsa i Žeđijang Guangšo Lajonsa. Igrači oba tima su minutom ćutanja odali počast žrtvama koronavirusa, a meč je završen, navodno iznenađujućom pobedom Žeđijanga – 112:95.

Kada je 1. februara, posle 30. kola prekinuto prvenstvo, u vođstvu je bila ekipa Gvangdong Sautern Tajgersa, koja je i „novu sezonu” započela sjajno. Predvođeni Sonijem Vimsom, oni su deklasirali Šanši Džongju, rezultatom 105:82.

Više od 20 timova će prvenstvo okončati bez stranaca, kojima je zbog strogih mera bilo onemogućeno putovanje u Kinu. Ipak, Peking je danas, sa trojicom „stranaca” i predvođen Džeremijem Linom, lako izašao na kraj sa ekipom Lijaoninga.

Pobede su još ostvarili favorizovani Sinđijang protiv Ćingdaoa – 113:99, te Đangsu Dragonsi u meču protiv Šenžena 105:98.

I u nedelju je na programu još pet mečeva kineske Superlige.