EP u košarci u kolicima ipak u novembru

Podeli:
SKKS

Međunarodna federacija košarke u kolicima objavila je da će Evropsko prvenstvo ipak biti održano ove godine, i to od 16. do 22. novembra u dvorani „Mira i prijateljstva“ u Atini.

  To je ujedno jedino takmičenje osoba sa invaliditetom koje nije otkazano usled pandemije koronavirusa. Podsećanja rad, Paraolimpijske igre su odložene, baš kao i Olimpijske igre, za narednu godinu, kao i sva najveća takmičenja.

Celog leta smo se nadali da najava odlaganja Evropskog prvenstva neće dovesti i do njegovog otkazivanja i dobili smo potvrdu da će reprezentacija Srbije biti jedan od učesnika na šampionata B divizije. Naravno, pratićemo sva dešavanja u vezi sa promenama prouzrokovanim pandemijom, ali ćemo se u isto vreme i pripremati za takmičenje na koje smo se potpuno zasluženo plasirali osvajanjem srebrne medalje na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu C divijije u Sofiji. Naravno verujem da ćemo za ovo takmičenje naići na podršku države, pre svega Paraolimpijskog komiteta Srbije i indirektno Ministarstva omladine i sporta koji obezbeđuje sredstva za takmičenja osoba sa invaliditetom. Mogu samo da prenesem uzbuđenje reprezentativaca Srbije kada smo im javili novu vest i njihovu spremnost da zajedno sa selektorom Banjcem krenu u novi izazov“, naglasio je predsednik SKKS Vladimir Kuzmanović.

Sa Kuzmanovićem je saglasan kapiten Srbije i jedan od najiskusnijih igrača Željko Ćirković.

Veoma nas je obradovala ova vest. Znamo šta nas čeka na prvenstvu, znamo kakvi su protivnici pre svih Rusija i Austrija, koje su prošle godine ispale iz A divizije, a naročito znamo snagu ekipa BiH i Hrvatske sa kojima smo imali prilike da se susrećemo češće nego sa drugim protivnicima. Ne očekujemo čudo, ali ćemo učiniti sve da ostvarimo što bolji rezultat i zadržimo se u B diviziji. Ukoliko u tome uspemo, pred nama su dve godine za stvaranje novih igrača i jačanje Prve lige Srbije (PLS) koja će svoje poslednje kolo imati 19. septembra, dok će narednog dana na programu u Zavodu za sport Košutnjak biti organizovan Kup Srbije uz učešće svih ekipa PLS. Idealna prilika da započnemo pripreme za Evropsko prvenstvo“, naglasio je Ćirković.

Selektor Slobodan Banjac je kreator igre i najvećeg uspeha reprezentacije Srbije, a on ističe da su se svi uželeli igre i pobeda.

Pandemija nas je sve poremetila i ovo predstavlja neki povratak u normalu. Uželeli smo se igre, druženja i pobeda. Verujem da ćemo imati dobre uslove za pripreme od kojih zavisi uspeh u svakom sportu, naročito u našem koji je izuzetno zahtevan i naporan. Imali smo odličnu hemiju u Sofiji i verujem da ćemo u istom maniru nastaviti i ubuduće. Ne volim bilo šta da obećavam jer B divizija je znatno ozbiljnije takmičenje od divizije C, ali verujem da ćemo biti tvrd orah za sve protivnike uz samo jedan cilj, da opstanemo u toj diviziji. Sve preko toga je plus kojem uvek težimo, kako ja tako i ovi fantastični borci“, rekao je Banjac.

Pored Srbije na kontinentalnom prvenstvu će učestvovati selekcije domaćina Grčke, Rusije, Austrije, Belgije, BiH, Hrvatske i Letonije.