Butulija: Usaditi devojčicama ljubav prema sportu

Košarka ostalo 16. avg 202215:50 > 15:51
Podeli:
Dajana Butulija
STARSPORT

Institut za ženski sport ovih dana slavi tri godine rada. Organizacija koje je nastala sa osnovnom idejom razvoja ženskog sporta, danas može da se pohvali hiljadama devojčica koje su upravo preko Instituta ušle u predivan svet sporta, kao i hiljadama održanih treninga u preko deset različitih sportskih disciplina.

Jedan od najvažnijih segmenata u radu Instituta, jeste adekvatan stručan kadar koji sprovodi ovaj besplatni program i koji brine da se konstantno održava visok nivo kvaliteta rada. Zato su angažovani školovani, licencirani treneri, mnogi od njih sa ogromnim igračkim iskustvom i velikim brojem odličja sa domaćih i svetskih takmičenja. Jedna od takvih je i Dajana Butulija, naša proslavljena košarkaška reprezentativka, koja je u Institutu od samog osnivanja.

“Moram da istaknem da sam prve trenerske korake načinila u radu sa najmlađim košarkašicama u Pokretu za žensku košarku Marine Maljković, koji predstavlja uvod u čitavu priču Instituta za ženski sport. To je osnov mog posla i neopisivo zadovoljstvo da prenosim svoje znanje, a pre svega svoju ogromnu ljubav prema košarci malim košarkašicama. Mislim da je na samom početku najvažnije, to što činimo u Institutu, da devojčicama približimo sve čari koje donosi sport i prenesemo ogromnu ljubav. Samo tako možemo da ih privolimo da se bave sportom, da jednog dana budu uspešne sportistkinje ili možda samo žene koje prate sport i rekreativno se bave sportom, što je od velike važnosti za zdravlje našeg društva”, započinje priču proslavljena srpska košarkašica i osvajačica brojnih medalja na najvećim međunarodnim takmičenjima Dajana Butulija.

Projekat Instituta za ženski sport je jedinstven u ovom delu Evrope.

Srpske sportistkinje decenijama unazad ostvaruju velike rezultate na međunarodnoj sceni, a po broju medalja na Olimpijskim igrama ne zaostaju za muškim delom naših delegacija.

“Kroz igračku karijeru sam imala priliku da obiđem veliki broj zemalja i da se upoznam sa kulturom, ljudima i sa sistemom funkcionisanja i rada. Institut za ženski sport je jedinstven projekat koji radi na tome da se ženski sport omasovi i da dobije na značaju koji mu pripada. Suština rada Instituta za ženski sport jeste da se što veći broj devojčica aktivno uključi u sportske aktivnosti. Mi u Institutu dajemo priliku devojčicama da se potpuno besplatno bave različitim sportovima, što u većini slučajeva bude osnovni izgovor roditelja, zbog čega im se deca ne bave sportom. Drugi bitan segment je pristup devojčicama i pristup radu, jer su to neke osnovne stvari koje dobijaju kod nas, a koje se u sportskim klubovima preskaču, u želji da se od najmanjih nogu jure rezultati. Radimo temeljno na stvaranju baze kod svake devojčice, koja kasnije svoje znanje može da usavršava u takmičarskim sredinama. I treći, možda i ključni po čemu se upravo i najviše razlikujemo od drugih, jeste što kod nas svaka devojčica ima istu šansu, isti tretman i istu priliku, bez obzira da li je više ili manje talentovana, boljih ili lošijih fizičkih predispozicija. Jednostavno svesni smo da sve one ne mogu i neće biti profesionalni sportisti jednog dana, ali moraju da steknu ljubav prema sportu i takmičenju, da prate ženski sport i da podržavaju ženski sport. Ženski sport mora da ima svoju publiku i ljude koji će konstantno pratiti sportistkinje, a ne samo kada se vrate sa medaljama sa nekih velikih takmičenja”, zaključila je Dajana Butulija, koja ističe veliku zahvalnost državnim institucijama, a pogotovo Ministarstvu prosvete na bezrezervnoj podršci bez koje projekat ne bi mogao da dostigne svoj potencijal.

Više informacija o lokacijama i terminima besplatnih treninga Instituta za ženski sport može se dobiti na internet prezentaciji, kao i na društvenim mrežama. U pitanju je idealna prilika za svaku devojčicu osnovnoškolskog uzrasta da proba različite sportske discipline i da se odluči za onu koja joj se najviše svidi i u kojoj može da se u potpunosti psiho-fizički i karakterno razvija.

Komentari

Vaš komentar