Đorđević za SK: Kako se stvarala atmosfera u reprezentaciji

Košarka 21. jun. 202114:37 > 14:466 komentara
Podeli:
Aleksandar Đorđević
YouTube Printscreen

Jedan od najslavnijih igrača u bogatioj istoriji srpske košarke i nekadašnji selektor Srbije Aleksandar Đorđević bio je gost podkasta „Blok po blok“, koji vode novinar Sport kluba Srđan Radojević i trener Aleksandar Džikić. Đorđević je govorio o brojnim zanimljivim temama, uključujući i specifičan način funkcionisanja reprezentacije Srbije tokom njegovog mandata na mestu selektora.

Sale Đorđević je predvodio Virtus iz Bolonje do titule u italijanskom šampionatu pobedom 4-0 u finalnoj seriji protiv Armanija, pre nego što je raskinuo saradnju sa italijanskim velikanom.

Povezano:

Primarna karakterna osobina igrača koje ja selektiram je želja da dodaju loptu. Jednostavno, igrač mora da voli i da želi da dodaje. Postoje dva osnovna tehnička aspekta koja su potrebna apsolutno svakom košarkašu kako bi igrao košarku. Igrač mora da zna da uhvat i i doda loptu. Mnogima to hvatanje deluje banalno, ali ja sam kao mlad igrač proveo dane, mesece, nedelje na kampvima učeći te dve stvari. U mom tumačenju asistencija je kada ste nesebični u odnosu na saigrača, kada svesno prepustite svetla pozornice drugom košarkašu jer je to najbolje za tim. Kada sam preuzeo Virtus, ekipa je imala 12 asistencija po utakmici. Mi smo posle toga imali, 26, 28, 30 asistencija… Promenio se smisao igre jer smo igrali zajedno. Dodavanje je oruđe kojim se gradi zajedništvo“, izjavio je Aleksandar Đorđević u podkastu „Blok po blok“.

Slavni trener je uporedio način rada u reprezentaciji sa funkcionisanjem u klupskoj košarci kao neko ko je na oba polja bio uspešan.

Razlika postoji, ali je baza ista. Suština je ista, samo u reprezentaciji moraš sve da uradiš brže. Sve moraš da ’uguraš’ u kraće rokove. Plodovi vašeg rada u reprezentaciji moraju da dođu mnogo brže. Odnosi među ljudima su ključni, a ja sam se trudio da sa svakim igračem imam lični odnos – da ih zovem telefonom, da znam kako se osećaju. Želeo sam da svi poštuju jedni druge, da čestitamo jedni drugima praznike, rođendane… Kada sam prvi put govorio sa igračima ja sam im objasnio da njihov zadatak nije samo da pobeđuju i osvajaju medalje, već da shvate da moraju da promene viđenje javnosti u odnosu na reprezentativca Srbije. Oni su bili svesni da treba da promene mišljenje ljudi koje je do tada vladalo – i igre i ponašanje. Izbegavali smo psovke, kako bismo to postigli. Ja sam se trudio da nikada ne psujem ni na treningu kako bih im pružio primer. Govorili smo jedni drugima ’Dobar dan’, ’Dobro jutro, kako si?’ Tako smo počeli… Tu smo postavili osnove funkcionisanja reprezentacije i to je bio kriterijum i za selektiranje novih igrača. Reprezentacija nije skup 12 najboljih igrača, već skup 12 igrača koji su najbolje isprepletani. Trpeli smo i kritike, ali smo morali da isteramo svoje ideje… Tražio sam da nikada ne završimo nijedan dan da ne kažu šta još treba da se popravi u našem radu“, rekao je 53-godišnji Beograđanin.

Govorio je Đorđević o mnogim drugim stvarima i pronikao u suštinu svog razumevanja košarke – samo neke od tema koje je dotakao tokom ovog intervua su odnos sa Danilom Galinarijem, kupovina jastuka pred Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, ali i neke nekonvencionalne trenerske metode.

Čitav intervju sa legendom srpske, evropske i svetske košarke pogledajte u podkastu „Blok po blok“. Uživajte!

Komentari

Vaš komentar