EP (Q): Makedonci dobili triler protiv Danaca

fiba.basketball

Košarkaši Severne Makedonije uspeli su da sačuvaju oreol nepobedivosti u kvalifikacijama za šampionat Evrope 2025. godine. Makedonci su na svom parketu pobedili Dansku posle produžetka sa 74:71, pa su praktično obezbedili plasman u glavnu rundu kvalifikacija.

Prevagu na tasu Severne Makedonije, doneli su Ti Džej Šorts sa 33, Stojan Đuroski sa 11 i Vojdan Stojanovski sa 10 poena. Kod Danske, raspoloženi za igru u napadu, bili su Adama Darbo sa 22, Darko Jukić sa 13 i Jonas Zohore sa 11 poena.

fiba.basketball

Makedonci su imali mnogo problema u prvom poluvremenu, pre svega kada je igra u napadu u pitanju. Danska je dobila prvu deonicu sa 20:14, a na poluvremenu je vodila sa 37:32. Bilo je kristalno jasno da će Makedonci morati da odigraju daleko bolje u nastavku meča kako bi sačuvali oreol nepobedivosti u grupi.

Danska je i u nastavku kontrolisala dešavanja na parketu, a nadu Makedoncima da mogu do preokreta i pobede, vratio je Adem Mekić koji je sa svoje polovine pogodio trojku sa zvukom sirene za 48:54.

fiba.basketball

Danci su pobegli na 60:52, Makedonci stigli do 59:60, imali su šut za izjednačenje, ali je posle kontre i lakih poena, na 50 sekundi pre kraja, Danska vodila sa 64:59. Makedonci se nisu predavali pa su na 14 sekundi pre kraja stigli do 64:64 (trojka Đuroskog i dvojka Šortsa). Danska je imala poslednji napad, dva zicera, ali nije uspela da stigne do pobede.

Ponovo je usledio rat nerava. Ti Džej Šorts je pogodio četiri slobodna bacanja za 74:71, Adama Darbo je promašio za tri poena.

U drugom meču grupe, Slovačka je kao gost pobedila Norvešku sa 68:56, pa nakon četiri odigrane runde, Severna Makedonija ima skor 4-0, Norveška 2-2, Slovačka 2-2, a Danska 0-4.

Komentari

Vaš komentar