„Memorijal Dragiša Šarić“: U slavu Šareta, košarke i ljubavi

Košarka ostalo 1. dec. 202122:04 > 02. dec. 2021 11:52
Podeli:
Memorijal Dragiša Šarić

Najjači i najbolji kada je najteže. Uostalom, kako drugačije kada je reč o košarci sa ovih prostora i njenim izdancima iz možda i najslavnijih vremena. Prošle godine su dali obećanje "vidimo se 2021" i održali ga.

Posle dvogodišnje pauze, usled pandemije korone, nastavljena je lepa i dirljiva tradicija, održavanje „Memorijalnog turnira Dragiša Šarić“. Minulog vikenda u Beogradu organizovano je 14. memorijalno veteransko takmičenje u znak sećanja na sjajnog košarkaša i čoveka – Dragišu Šarića.

Nastavljena je predivna sportska priča, besprekorni organizatori su i u izmenjenim, kovid okolnostima, položili nove ispite i nadmašili sebe. Turnir posvećen proslavljenom igraču Partizana rastao je minulih 14 godina, postao institucija, brend, ne samo na prostoru bivše SFRJ, nego i Evrope. Pored jakog emotivnog momenta, čuvanja uspomene na divnu osobu, asa i trenera, napravljen je pun pogodak na planu takmičenja i pre svega, druženja i zaista, vrhunske organizacije.

Častan sportski i životni put

Dragiša Šarić je rođen u Bijeljini 28. avgusta 1961. godine, a umro je u Puli 19. jula 2008. Košarku je zavoleo u matičnom Radniku, da bi tokom studija ekonomije u Beogradu, prešao u Ušće. Trener Božidar Maljković ga je odveo u Radnički 1981. godine, gde je ostao do 1987. Naredne četiri sezone, na poziv Dušana Ivkovića, igrao je u Vojvodini, u njenoj najušpesnijoj eri. Zatim, u dresu Partizana, slavne 1992. godine, postaje prvak Evrope. Bio je i član Profikolora, sa Honvedom prvak Madjarske, igrao u Beobanci od 1994. do 1997. godine, a u 39.- oj godini proveo je sezonu na Islandu.

Privatna arhiva

Posle aktivnog igranja nastavio je rekreativno u ekipi veterana Beograd, koju je 2003. godine, u Opatiji, predvodio do titule u Alpe-adria ligi.

Prvi trenerski posao imao je u beogradskom klubu Lavovi 2001. i 2002. godine, zatim je, kao pomoćni trener, radio u Vojvodini do 2005. godine, kada preuzima Vizuru i uvodi je u Prvu ligu, a sledeće sezone i u Super ligu. Kratko je trenirao Mega Ishranu, a zatim je u Partizanu asistirao Dušku Vujoševiću.

Bio je privržen porodici, požrtvovan otac sinu Petru i uzoran suprug Biljani.

Nije slučajno ovo nadmetanje uvršteno u kalendar međunarodne asocijacije košarkaških veteranki i veterana, FIMB, s obzirom da je najveće i najmasovnije! A sada je podršku dala i Delegacija Evropske unije u Srbiji, što je svojim prisustvom potvrdio Pol Anri Prese, šef za informisanje.

Otkako nas je 2008. godine napustio Dragiša Šarić, koji je i sam bio aktivan učesnik veteranskih manifestacija, tradicionalno, poslednjeg vikenda u novembru na njegovom memorijalu u Beogradu se okupljaju najbolje amaterske ekipe sa ovih prostora i šire. Uz neizbežnu podršku vernih ljubitelja igre pod obručima i specijalnih gostiju, brojnih košarkaških legendi.

Razumljivo, nije oboren rekord iz 2019. godine, kada je učestvovao čak 71 tim, doduše, taj broj bi svakako bio nadmašen da nije pandemije, ali i najnovije okupljanje velike veteranske porodice je ostalo za nezaborav. Učestvovalo je 55 ekipa, od toga 9 ženskih, i to iz 13 zemalja: Rusije, Španije, Turske, Madjarske, Slovačke, Nemačke, Velike Britanije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

Memorijal Dragiša Šarić

Igralo se po uhodanom sistemu, po grupama podeljenim na osnovu starosnih kategorija, dame preko 35, 40 i 45 godina, a muškarci preko 40, 45, 50, 55, 60 i 65 godina. Takmičenje se odvijalo u pet sportskih dvorana: „Mala Vizura“, „Vizura Sport“, „Vizura“, „Master“ i „Pinki“.

Prilikom svakog susreta starih, dobrih prijatelja važi parola „važno je učestvovati“ i rezultati utakmica nisu prioritet, ali bez sumnje, proverene majstore sa narandžastom loptom ponese igra i želja za fer i sportskim nadigravanjem. Neretko pobeda ili poraz budu razlog za nove duhovite komentare učesnika i jačanje ionako čvrstog prijateljstva. U to ime, evo i plasmana najuspešnijih…

Konkurencija dama: preko 35 godina – HUN K8 (Mađarska), Štorklje (Slovenija), Pedočke (Hrvatska), MVP Katalin Kosjar (HUN K8), preko 40 – Sankt Petersburg (Rusija), Novi Sad (Srbija), Rožice (Hrvatska), MVP Fomina Anastasija (Sankt Petersburg) i preko 45 – Šizike (Srbija), Kornjače (Srbija), SWIFT (Velika Britanija), MVP Biljana Stošić (Šizike).

Memorijal Dragiša Šarić

Kod muških ekipa najuspešniji su bili: preko 40 godina – Pet Bunara (Hrvatska), Tivat (Crna Gora), AST (Srbija), MVP Marko Popović (Pet Bunara), preko 45 – Puntamika (Hrvatska), Veterani Karača 2005 (Crna Gora), KK Amfora (Hrvatska), MVP Marin Pijaca (Puntamika), preko 50 – Mamut (Slovenija), Sirmium Gladiators (Srbija), Wintech (Turska), MVP Slavko Kotnik (Mamut), preko 55 – Beograd (Srbija), VKD Štajerska (Slovenija), Srbija (Srbija), MVP Milan Cvrkota (Beograd), preko 60 – Aikea Portorož (Slovenija), Hrvatska (Hrvatska), Minhen (Nemačka), MVP Marko Rojc (Aikea Portorož), preko 65 – Srbija (Srbija), Sankt Petersburg (Rusija), MVP Blažo Stojanović (Srbija).
Svečano zatvaranje i dodela pehara i medalja upriličeno je u „Vizuri Sport“. Priznanja su podelili Novica Veličković, Srećko Jarić, Nebojša Zorkić, supruga Dragiše Šarića, Biljana i sin Petar.

KSS

U pauzi finalne muške utakmice u kategoriji 40+, kao i na prošlom memorijalu, odigran je susret i košarkaša u kolicima.

Dakle, ove jeseni viđen je spektakl, koji je imao posebnu težinu, odgovornost i naravno, neizbežnu draž i lepotu… Košarkaška javnost i armija vernih učesnika nisu ni sumnjali u vrhunski tim organizatora, četu malu, ali odabranu. “Alfa i omega” turnira, Bojan Zigi Spasojević, zatim Miško Marić, proslavljeni igrač Partizana i ženski tandem Vesna Mijić – Mirjana Avramović, čine neverovatan kvartet, koji već godinama izvanredno organizuje ovo takmičenje. Uz njih je i profesor Petar Kočović, zadužen za nabavku trofeja, saradnje sa medijima i mnogih detalja vezanih za logistiku turnira.

„Hvala na dolasku, na divnoj energiji koju ste doneli i prelepom druženju. Pokazali smo da smo zajedno jači od trenutne kovid situacije“, glasi poruka koju je Bojan Spasojević uputio akterima na kraju turnira.

Memorijal Dragiša Šarić

Kao i prethodnih godina organizovana je humanitarna akcija sakupljanja sredstava za decu sa posebnim potrebama i košarkaše u kolicima, a zanimljiv je način kako se skupljaju novčana sredstva.

“Bojan Spasojević je osmislio lepu ideju da svi timovi budu fotografisani, a da svaka ekipa, svi igrači zajedno, odvoje svega 10 evra ukupno, a svaki pojedinac dobije grupnu sliku za uspomenu. Sav prikupljeni novac ide u humanitarne svrhe”, objasnila je Vesna Mijić.

Učesnici su imali i dve zabave u poznatim beogradskim lokalima i prepuni predivnih utisaka otputovali kući na Dan nekadašnje republike. Razlog više za evociranje uspomena… U slavu košarke, ljubavi i prijateljstva. U slavu nezaboravnog Dragiše Šarića…

Gosti turnira sve same legende

Posebna atrakcija turnira su specijalni gosti, košarkaške legende sa prostora bivše SFRJ i šire. Organizator im svake godine podeli specijalne nagrade, kao i zaslužnim sportskim lekarima, sudijama i novinarima.

Spomenućemo samo neka imena: Borislav Stanković, Dušan Ivković, Bratislav Djordjević, Dragan Kapičić, Aleksandar Djordjević, Predrag Danilović, Dražen Dalipagić, Nenad Krstić, Peter Vilfan, Danko Cvjetičanin, Petar Naumovski, Razija Mujanović, Marija Veger, Anđelija Arbutina, Vera Djurašković, Biljana Majstorović, Ana Joković, Jelica Komnenović, Jadran Vujačić, Nikola Plećaš, Ivo Daneu, Josip Đerđa, Damir Šolman, Petar Skansi, Aljoša Žorga, Vladimir Radmanović, Dragan Tarlać, Slavica Šuka, Duško Vujošević, Žarko Paspalj, Ljilja Stanojević…

KSS

Ovom prilikom, dodeljene su i plakete zahvalnosti za 2020. i 2021. godinu. Za prošlu godinu dobili su: sportski novinar Predrag Mrmak, trener Bratislav Đorđević, igračica Vera Đurašković i igrač Žarko Paspalj. Za 2021. godinu laureati su: novinarka Sport Kluba Rada Nikolić, trener profesor Vladimir Koprivica, sudija Borislav Žutić, doktor Gligorije Babović, igračica Jelica Komnenović. A posthumno priznanje za igrača, Boban Petrovića, primila je njegova supruga Silvana.

KSS
Komentari

Vaš komentar