Poznato je ko će u Kuću slavnih uvesti Koraća i Manua

Košarka ostalo 15. avg 202221:082 komentara
Podeli:
Radivoj Korać
FIBA

Desetog septembra Košarkaška kuća slavnih u Masačusetsu („Naismith Memorial Hall of Fame“) uvešće pod svoje svodove klasu 2022, a jedan od njenih članova je i legenarni srpski košarkaš Radivoj Korać. U ponedeljak je objavljeno ko će držati govore prilikom uvođenja novih članova, a čast nekadašnjem centru OKK Beograda ukazaće američki košarkaš Spenser Hejvud, koji je član ove institucije od 2015. godine.

Hejvud je ostvario veliku NBA karijeru nastupajući u NBA i ABA (American Basketball Association), bio je šampion (1980) godine sa Lejkersima, a nastupao je još i za Denver Roketse, Sijetl Supersonikse, Njujork Nikse, Nju Orleans Džez i Vašington Buletse, dok je u Evropi bio član Venecije.

Povezano:

U aprilu je prvi put otkriveno da će Korać, kojeg je predložio Međunarodni komitet, biti član Kuće, a pored njega ovo veličanstveno priznanje u 2022. godini dobili su, između ostalih, Emanuel Đinobili, najveći košarkaš u istoriji Argentine, četvorostruki NBA šampion, Tim Hardavej, petostruki Ol-star i legendarni NBA trener Džordž Karl – šesti po broju pobeda u istoriji NBA.

Govor koji će prethoditi Đinobilijevom prijemu u Kuću slavnih održaće njegov dugogodišnji saigrač Tim Dankan, a Tima Hardaveja će najaviti slavni NCAA trener Bob Hagins.

Od košarkaša i košarkaških radnika sa ovih prostora članovi Kuće slavnih su još i: Dražen Petrović, Dražen Dalipagić, Dino Rađa, Vlade Divac, Toni Kukoč, Krešimir Ćosić, Aleksandar Nikolić i Mirko Novosel.

Korać će biti uveden u „Kuću“ skoro 53 godine nakon saobraćajne nesreće u Sarajevu u kojoj je izgubio život u 31. godini. Ovaj levoruki centar rođen u Somboru smatra se jednom od najvećih košarkaških figura svog vremena i lično je izuzetno značajan u popularizaciji košarke na ovim prostorima.

Tokom sedam godina Korać je nosio dres reprezentacije Jugoslavije – osvojio je olimpijsko srebro u Meksiko Sitiju 1968. godine, dva srebra na Svetskim prvenstvima, kao i dva srebra na Evrobasketima.

Komentari

Vaš komentar