Preminuo Miodrag Baletić

Košarka ostalo 12. mar. 202112:31 > 12:34
Podeli:
Miodrag Baletić
Foto: Sport Klub

Košarkaški trener, izuzetno cenjen u regionu i Evropi, koji je lansirao u orbitu čitavu plejadu vrhunskih košarkaša i košarkašica, ujedno i dugogodišnji selektor ženske reprezentacije Crne Gore, Miodrag Baletić, preminuo je u 72. godini.

Tokom izuzetno uspešne karijere, koja je trajala gotovo pet decenija, Miodrag Baletić je vodio veliki broj klubova, kako u Crnoj Gori, tako i u regionu, ali i Evropi.

Trenirao je Sutjesku, Lovćen, Primorje, francuski Troa, Budućnost, Bosnu, Borac iz Banja Luke, MZT, FMP Železnik, Vojvodinu, Vršac, Jedinstvo iz Bijelog Polja, Mogren, Teutu…

Poseban pečat ostavio je kao selektor ženske košarkaške reprezentacije Crne Gore i mlade reprezentacije SR Jugoslavije. Pod njegovom komandom, Crna Gora je dva puta igrala na šampionatima Evrope – 2011. i 2013. godine.

Na prvenstvu Starog kontinenta 2011. godine u Poljskoj, ostvarila je i najbolji rezultat u istoriji, osvajanjem šestog mesta.

Miodrag Baletić je bio selektor mlade reprezentacije SR Jugoslavije, koja je osvojila zlatnu medalju na SP u Dalasu i selektor univerzitetske reprezentacije koja je osvojila zlatnu medalju na Univerzijadi u Kini. Domaćin je tada igrao sa tri NBA igrača i glavnom zvezdom Jao Mingom.

Komentari

Vaš komentar