Preminuo Zoran Krivokapić, najbolji košarkaš među hirurzima

Podeli:
In memoriam, svća, crno
shutterstock

U Beogradu je u noći između petka i subote preminuo profesor doktor Zoran Krivokapić, član Srpske akademije nauka i umetnosti, dugogodišnji predsednik Zdravstvene komisije Košarkaškog saveza Srbije, doktor koji je brinuo o zdravlju srpskih i brojnih drugih košarkaša.

Prof. dr. sci. med. Zoran Krivokapić rođen je u Zvečanu 27. avgusta 1955. godine. Pored medicine, velika ljubav bila mu je košarka koju je dugo i igrao uporedo sa studijama. Bio je najbolji košarkaš među hirurzima i najbolji hirurg među košarkašima.

Bio je vodeći srpski i svetski stručnjak u oblasti kolorektivne hirurgije i proktoligijje. U praksu je uveo i široko popularisao više od 46 dijagnostičkih postupaka i operativnih metoda. Obavio je više od 5.000 komplikovanih operacija karcinoma debelog creva.

Od 1. novembra 2012. bio je dopisni, a od 8. novembra 2018. redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti. Bio je i član Kraljevskog udruženja hirurga Engleske, a dobitnik je brojnih svetskih priznanja za svoj rad.Bio je profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i gostujući profesor brojnih evropskih i svetskih medicinskih fakulteta.

Pored ostalih domačih nagrada i priznanja, nosilac je priznanja „Kapetan Miša Anastasijević“ za vrhunske rezultate u oblasti medicine i Svetogorskog ordena za promociju Srbije u svetu i doprinos medicinskoj nauci.

Komentari

Vaš komentar