Rađa potresen: Nema igrača koji nije voleo Dudu

Košarka ostalo 16. sep. 202118:37 > 20. sep. 2021 14:00
Podeli:
Tim DeFrisco /Allsport

Legendarnog centra Dina Rađu vest o smrti učitelja Dušana Ivkovića zadesila ga je u Sjedinjenim Državama.

Splićanina je kad se probudio, kako je rekao u razgovoru za TV Nova, sačekalo sto poruka iz Srbije i odmah je znao da se nešto dogodilo.

Povezane vesti

Jedan od najboljih svetskih trenera svih vremena preminuo je u četvrtak u 78. godini od posledica vode u plućima i herpesa, a sahrana će biti u utorak na Novom groblju u Beogradu.

Moje saučešće Dudinoj porodici Dudinoj. Jutros sam se probudio i vidim više od 100 poruka iz Srbije i odmah sam znao da nešto nije dobro. Tužna vest, Duda je uvek bio jedan od mojih omiljenih trenera, trenera koje sam mnogo poštovao i od kojih sam puno naučio, trenera koji je bio Atila, Bič božji, ali i pravedan prema svima. Isto je tretirao Dražena i nekog ko je bio 12. u ekipi. Izuzetno sam ga poštovao i jako mi je krivo što je otišao, mislim da je prerano,“ izjavio je Rađa na TV Nova S.

Ivković i Rađa su četiri godine sarađivali u reprezentaciji i svakog leta osvajali su medalje (dva evropska zlata, svetsko zlato i olimpijsko srebro).

Bio je to užitak kada pogledaš te stvari iz kasnije perspektive, radilo se žestoko. Pripreme su bile jake, dobre, kod njega je igrao onaj ko je najbolji, nije bilo imena koja su morala da igraju. Ako si dobar – igraš, ako nisi – ne igraš. Jako puno smo naučili svi od njega. Sarađivali smo četiri godine u reprezentaciji, a posle smo bili rivali. Bilo je poštovanja sa obe strane, njegov oproštaj je bio onako kako i zaslužuje. Puna dvorana, puno poznatih imena i zvanični kraj jedne velike karijere,“ kaže i dodaje:

Duda je legenda i tu nema šta više dodati. Tu nema šta više dodati. Ta reč obuhvata sve ono što je on bio.

Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i Hrvatske i član Kuće slavnih u Springfildu naglašava da je „Duda bio ulični šmeker koji je svojim znanjem i radom vladao.“

Nikada nije koristio autoritet sile, već autoritet rada i znanja. Tu nije bilo šanse da ga iko ugrozi i bio je apsolutni autoritet u toj reprezentaciji i mislim da nema igrača koji ga nije voleo. Ne morate ga ni volite, ali morate ga poštovati maksimalno,“ kaže Rađa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentari

Vaš komentar