Rebin Memorijal u znaku crveno-belih

Privatna arhiva

Legendarni trener Borislav Reba Ćorković nije sa nama već 16 godina, a januar je mesec u kojem je rođen i zauvek otišao. Da je čuveni "Ćale" živ sada bi bio simpatični dekica od 90 leta, svakako, vedrog duha i večitog šarma. Upravo takvog ga pamte generacije vrhunskih košarkašica i košarkaša, koje je trenirao i vodio do trofeja i pravih ljudskih vrednosti.

Zato sećanje na nenadmašnog šmekera, dobričinu i kozera ne bledi. U Beogradu je održan tradicionalni, „16. Memorijalni turnir Borislav Reba Ćorković“, na kojem su i ovom prilikom uzeli učešće najuspešniji pionirski timovi glavnog grada. 

Naime, četiri najbolje plasirane ekipe iz Kvalitetne lige U15 Beograd igrale su za Rebin pehar, pobedu je odnela Crvena Zvezda, a iza nje u konačnom plasmanu su: Vizura, Partizan NIS, i Banjica Mega. U poluvremenu finalne utakmice polaznici škole košarke „Partizan Reba“ su odigrali revijalnu utakmicu.

Privatna arhiva

Zvanično najbolji igrač turnira, Novak Pavlović i trener Nemanja Novašikić dolaze iz pobedničke ekipe, a najefikasniji strelac je Tadija Nedeljković, član Vizure, sa postignutih 60 poena. Pehare, medalje i pojedinačne nagrade podelile su Rebina supruga Ljilja i ćerka Ana sa svojim ćerkama, Rebinim unukama, Senom i Lolom, zatim, predsednik KSB, Boško Adžić i proslavljeni reprezentativac Igor Rakočević. Adžić je uručio nagradu i Branislavu Vujičiću, prvom čoveku KK Borča, za životno delo i izuzetan doprinos košarci u Beogradu.

Inače, ovo takmičenje se održalo u hali „Radivoj Korać“, u organizaciji Košarkaškog saveza Beograda, pod pokroviteljstvom Gradskog sekretarijata za sport i omladinu.

Borislav Reba Ćorković, rođen je 9. januara 1933. godine u Dvoru na Uni, ostao je upamćen kao trener koji je Partizanu doneo prvu titulu nacionalnog prvaka, a sa igračima je imao poseban, očinski odnos, zbog čega su ga zvali „Ćale“. U sezoni 1980/81, Reba je sa crno-belima ponovio isti uspeh i klubu doneo treću šampionsku titulu.

Kao igrač, Reba Ćorković je najpre nosio dres Dinama iz Pančeva, odakle je prešao u beogradski Železničar, u kome su tada bili Bora Stanković, Trajko Rajković, Sava Radović i Aleksandar Oberknežević. U tom klubu je postao i trener 1958. godine.

Privatna arhiva

Od 1960. do 1965. je trenirao podmladak OKK Beograda, zatim, 1965. godine je prešao u Partizan gde je vodio žensku ekipu, a od 1972. godine je bio pomoćnik Ranka Žeravice u muškom timu. Posle odlaska Žeravice u Barselonu, Ćorković je samostalno preuzeo vođenje crno-belih, pa je radio kao selektor ženske košarkaške reprezentacije, sa kojom je osvojio srebro na EP 1978. u Poljskoj i zlato i bronzu na Balkanijadama. Potom je bio u riječkom Kvarneru, nakon čega se vratio u Partizan.

Trenerski posao ga je odveo i u Kuvajt, trenirao je i košarkašice Voždovca, bio instruktor FIBA, krajem 90-ih u Partizanu je imao funkciju savetnika za mlađe kategorije, a zatim je vodio školu košarke „Partizan Reba“. Umro je u Beogradu, 26. januara 2006. godine.

Komentari

Vaš komentar