Srpski košarkaši u kolicima za istoriju

Košarka ostalo 15. jan. 202112:264 komentara
Podeli:
Kosarkasi u kolicima

Pred nama je još jedan istorisjki događaj kada je u pitanju košarka u kolicima. Naime, u Košutnjaku će u nedelju, 17. januara, da se održi prvi turnir 3x3 košarkaša u kolicima po pravilima i uz podršku IWBF-a, međunarodne federacije košarkaša u kolicima, a u organizaciji kompanije Novkol iz Beograda.

Učestvuje šest ekipa, pet srpskih i gosti iz Bijeljine, koji su, inače, članovi Prve lige Srbije, osnovane u novembru 2019. godine. Učesnici su podeljeni u dve grupe: grupa A – Bijeljina, Nais iz Niša i Tigar iz Paraćina, dok grupu B čine beogradski timovi, Singidunum, Despot i Soko. Svaka ekipa će odigrati po dve utakmice u grupi, da bi u drugoj fazi po dve najbolje, kroz dva polufinala, došle do borbe za prvaka turnira.

Izuzetan početak godine što se košarke u kolicima tiče. Ne samo da smo obezbedili sponzora za Prvu ligu Srbije, kompaniju Vianor, već smo ovih dana potpisali i ugovor o saradnji sa Centrom za bol i fizikalnu terapiju Analgesis, koja će voditi računa o zdravlju i oporavku od povreda naših članova. Na sve to se nadovezuje dolazak izuzetnog momka, Petra Hranisavljevića, čiji nam entuzijazam i energija otvaraju vrata ka još jednom, slobodno mogu reći, istorijskom poduhvatu – Novkol turniru 3×3 za košarkaše u kolicima. Bilo je i ranije sporadičnih pokušaja u odigravanju utakmica u okviru Strit basketa, ali je ovo prvi turnir, ne samo u Srbiji već i šire, koji će se odigrati uz podršku IWBFa, čiji će se logo naći na majicama i dresovima učesnika”, prezadovoljan je Vladimir Kuzmanović, predsednik SKKS.

Poslat je i zahtev da ovaj turnir bude uvršten u kalendar IWBF-a, kako bi postao međunarodni i tradicionalni, što bi bio još jedan istorijski podvig za srpsku košarku u kolicima.

“Kao i uvek, ja sam optimista, jer košarka u kolicima i u ovim teškim vremenima nije stala sa razvojem i promocijom. Žao mi je što neće biti publike u nedelju, u Zavodu za sport u Košutnjaku, ali ćemo sve utakmice postaviti na Youtube kanal saveza, pa će publika moći da stekne uvid u ovaj sve popularniji sport. Osim utakmica u pauzi između dve faze turnira očekuje nas takmičenje u šutiranju trojki, što svi prijavljeni igrači sa nestrpljenjem očekuju. Verujem da će u nedelju biti mnogo zabave i dobrih poteza.“

Kapiten jedva čeka spektakl

Kapiten reprezentacije Srbije i predsednik kluba Singidunum, Željko Ćirković ne krije zadovoljstvo zbog istorijskog takmičenja.

„Pre samo sedam dana ova ideja je bila u povoju i nisam verovao da za tako kratak period možemo doći do nečeg ovako kvalitetnog. Raduje me činjenica da su se igrači odazvali u rekordnom roku, pa čak ih se prijavilo i više nego što pravila dozvoljavaju. Trudićemo se da sve protekne u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravilima, da pokažemo regionu i Evropi šta možemo da napravimo i iskreno, jedva čekam da ponovo sednem u kolica i izađem na teren sa saigračima. Zbog pandemije nam nedostaje treninga, jer su pooštreni uslovi, naročito u našoj dvorani, pa je ovo takmičenje pravo osveženje za sve nas. Naravno, poštovaćemo sve mere zaštite i nadam se da će turnir biti i bolji od očekivanog“, poručio je Ćirković.

A momak koji je sjajnom idejom pokrenuo 3×3 košarku u kolicima, Petar Hranisavljević, dodaje: „Imao sam ideju da organizujem Beograd 3×3 ligu za košarkaše po FIBA pravilima, ali sam onda upoznao predstavnike SKKS, pojedine sudije i igrače i dopao mi se predlog da oni budu promoteri ove lige, koju bi otvorili svojim turnirom. Zajedničkim snagama uz pomoć mnogih dobrih ljudi, napravili smo jedinstvenu promociju ovog sporta i vidim da je zainteresovanih za ovaj projekat sve više. Otuda se nadovezala i ideja da i košarkaši u kolicima dobiju svoju ligu i verujem da ćemo u narednom periodu imati tačan plan i raspored. Nisam mnogo znao o ovom sportu, ali mi se sve više dopada sama ideja i verujem da će turnir biti fantastičan i odlična uvertira u ligu koja startuje nedelju dana kasnije“.

Početak turnira je planiran za 13.30 časova, svaka utakmica traje 10 minuta, ili do 21 poena baš kao što je to slučaj u, mnogo poznatijem 3×3 . U nedelju oko 17 časova dobićemo prvog pobednika istorijskog Novkol 3×3 turnira košarkaša u kolicima.

Mada, realno, svi košarkaši u kolicima su pobednici…

Komentari

Vaš komentar