Šta se desi kada Dudi pobegne 50 golubova?

Košarka ostalo 2. apr 202220:12 > 21:13
Podeli:
Duško Savanović, Aleksandra Radivojević
Dragana Stjepanović

Bivši reprezentativac Srbije Duško Savanović govorio je ekskluzivno za Sport Klub o aktuelnim košarkaškim temama, predstojećem Fajnal-foru Evrolige, ali i o anegdotama iz igračkih dana. Objasnio je po čemu najviše pamti saradnju sa legendardnim Dudom Ivkovićem.

U novom košarkaškom podkastu „Uručenje“ Savanović je opisao na koji način je Duda uticao na njega.

„Uvek sam razdvajao ljude po tome što me ne zanima profesija, bitniji mi je ljudski faktor. Nebitno je koliko si stručan u svom poslu, ako si loša osoba, ja ne bih sarađivao sa tobom. Nebitno je da li je dobar vozač, taksista ili u kafani, ako nije ljudski faktor tu, ne zanima me. Znate kako ja Dudu pamtim? Ima jedan dobar izraz ovde po centru grada, njega je dosta to etiketiralo… Mangaš. Mangaš je naziv za… On je bio veoma veliki ulični boem, intelektualac sa dobrom kubikažom kaldrme u guzici, on je svašta prošao u životu. Veliku ljubav i moć je usmeravao na mlade ljude, učeći sa mladim ljudima i nije se libio to da govori sede glave“, rekao je Savanović i dodao:

„On je davao na značaju tome da se košarka uči od igrača, a ne od trenera. U bitnim momentima je govorio igraču ’ubaci loptu, a ostali ponudite rešenje’. Kroz takmičenje od 10 utakmica, bar tri se završe tako da on insistira da igrači ponude rešenje. On je učio od njih i davao značaja tome da ljudi na svojim sposobnostima stasavaju. To bih ja sve i dalje stavio po strani, to je košarkaški“.

Ipak, Duda je za Savanovića bio važan deo sazrevanja i učenja i van košarkaškog terena.

„Sa ljudske strane, on ništa nije radio na brzinu. Kod njega se sve radilo sa uživanjem i s kvalitetom. Nema nigde žurbe i ništa nije zbrzano. Ako ćemo da radimo ovaj intervju, mi ćemo da uradimo kako treba, polako, popićemo kafu. Odvojićemo vreme i deo dana za to. Kad se jede, šta god da se jede, ne radi se o kvalitetu hrane, to se radi polako. Za sve je bio strpljiv, ulagao je svoje vreme i ljubav u to što je radio. Kada razmišljam o životu uvek kažem ’šta god da radiš, odvoji vreme za to’. Nema veze da li je to pljeskavica sa trafike, ali pojedi je, odvoji vreme, ne brzaj. Ja bih o Dudi mogao da pričam danima, puno mi je srce“.

Savanović je objasnio i zbog čega su njemu i saigračima otekla kolena zbog Dudinih golubova.

„Bili smo na Evropskom prvenstvu u Litvaniji, silazimo u salu u kojoj smo trenirali, sećam se da je bila u rupi. Nije to bilo doba ovako naprednog interneta, bilo je telefona sa džojsticima, nije bilo tač-skrinova, bilo je sve pristupačno, ali ne u toj meri lagano. Počinjemo trening i na prvo ispadanje lopte Kosti Peroviću ili Tepiću kreće da ne kažem šta. Sahranjivanje, arlaukanje, stavlja nas na liniju, dere se, ubi boga u nama čovek, kažnjava nas. Šta je ovo, šta se dešava, mi igramo utakmicu sutra… Upropasti nas čovek. Završio se trening, stavimo mi onako bangavi led po kolenima, ko je šta imao, pijemo vodu, uzmemo peškire i u bus i hotel. Ulazimo u lift i na isti sprat idemo on, Rašić i ja. U jednom momentu, pri izlasku iz lifta on kaže ’vratiće se oni meni’. Ja Rašića za uši i kažem ’ajde izlazi napolje’. Ode Duda na svoj sprat, siđemo na ručak, otvaramo štampu i listamo, dnevna štampa u Srbiji kaže ’Dudi Ivkoviću pobeglo 50 golubova’. To se njemu desilo, mi to nismo uspeli da povežemo, on je nas upropastio na treningu jer su njemu pobegli golubovi“, rekao je Duško i nastavio:

„Oni kad se puste imaju i svetlosne i zvučne signale po kojima se vraćaju, pričao je nama Duda o tome. Ali to su bili visokoletači, nisu to bili oni, što ih je Duda zvao, klošari. Frajeri zapucali, otišli, nisu se vratili, možda su se dva vratila. Čovek je izgoreo. Zbog golubova su nama kolena otekla tog dana. Nikada to neću zaboraviti. Eto ta strast se toliko proširila da je imala uticaja i na košarku“.

Kompletan razgovor sa Duškom Savanovićem u podkastu „Uručenje“ pogledajte na jutjub kanalu:

Komentari

Vaš komentar