Posrednik rešava NBA lokaut?

NBA 13. okt 201114:39
Uprava NBA lige i sindikat košarkaša (NBPA) pristali su da se u njihov spor umeša savezni medijator i da tako pokuša da reši problem lokauta.
Upravnik Savezne službe za medijaciju i pomirenje (FMCS) Džordž Koen objavio je u noći između srede i četvrtka da će nadgledati pregovore između uprave lige i sindikata igrača, koji će početi sledećeg utorka u Njujorku. Koen je rekao da je već nekoliko meseci u kontaktu sa predstavnicima obeju strana.
„Učestvovao sam u odvojenim, nezvaničnim i neslužbenim razgovorima sa predstavnicima NBA i NBPA u vezi sa statusom njihovih pregovora oko kolektivnog ugovora“. 
„Očigledno je da će ovaj spor imati veliki uticaj ne samo na direktno umešane strane, već i, što nas više brine, na državnu ekonomiju, odnosno na radnike koji pružaju usluge vezane za utakmice; šire, spor utiče i na ekonomiju gradova u kojima treba da se igraju mečevi“. 
Ovaj državni službenik bio je u februaru i martu prisutan 16 dana u pregovorima izmedju vlasnika klubova u profesionalnoj ligi američkog fudbala (NFL) i igrača, ali nije uspeo da im pomogne. 
Medijacija se prekinula 11. marta, sindikat je raspušten, igrači su tužili vlasnike saveznom sudu, a liga je zabranila igranje („lokaut“). Pregovori su kasnije nastavljeni uz novog medijatora, koga je postavio sud. Tada je postignut novi kolektivni ugovor i potpisan je u avgustu. 
Pregovori u NBA prekinuti su u nedelju, a liga je otkazala prve dve nedelje takmičenja, koje je trebalo da počne 1. novembra. 
FMCS je nezavisna vladina agencija, a Koena je 2009. godine za upravnika postavio predsednik SAD Barak Obama. Koen je 2010. godine pomogao da se postigne dogovor u fudbalskoj Mejdžor ligi (MLS) neposredno pred početak sezone, na čemu su mu čestitali i komesar i igrači. 
Kao advokat za rad, Koen je imao ključnu ulogu u okončanju najčuvenijeg prestanka sportskog rada u SAD, štrajka u bejzbolu zbog koga se nije igralo finale 1994. godine.

Author: AG