Mlad, jak, impresivan… Ante Žižić, Seltiks budućnosti

NBA 15. mar 201716:51 > 17:04
Turkish Airlines EuroLeague

Dejvid Blat je 2013. bio trener Makabija iz Tel Aviva, kada je tada 16-godišnjeg Anta Žižića pozvao da trenira sa "ponosom Izraela". Bio je oduševljen Žižićevom hrabrošću i činjenicom da se ravnopravno borio sa duplo starijima od sebe.

Američki stručnjak nije sa Žižićem sarađivao u Makabiju, ali je nekoliko godina kasnije dočekao svojih pet minuta i iz Cibone ga doveo u Darušafaku.

On tog trenutka sam pratio njegov razvoj i progres. Impresionirala me činjenica da je to dete bilo toliko ispred svog uzrasta, mentalno i fizički“, rekao je nedavno Blat.

Mladi Hrvat dominira i u Evroligi, a njegov potencijal prepoznali su i Boston Seltiksima, koji su ga prošlog juna izabrali kao 23. na NBA draftu.

Mislim da sam ove godine unapredio svoju igru, svoje telo i da sam stekao iskustvo. Zbog svega toga verujem da sam spreman za NBA“, rekao je Žižić, koji ima čast da uči od trenera koji je ne tako davno sarađivao sa LeBronom Džejmsom u Klivlendu.

U 11 utakmica odigranih za turski tim, ovaj 212 cm visok centar u proseku je upisivao 9.7 poena i 7.1 skokova za prosečno 23 minuta provedana na terenu.

Na drugoj strani sveta, u Bostonu, njegov evropski uspeh učinio ga je najperspektivnijim mladim igračem, a navijači Seltiksa maštaju o tome šta bi Žižić mogao da postane.

On je tek napunio 20 godina u januaru, a fizički nadjačava mnogo starije. Izuzetno je jak i njegovo prisustvo se oseća. Koliko god da volim Anta i da verujem u njega, moram priznati da sam iznenađen koliki je uspeh napravio u Evroligi , tako brzo“, kaže direktor za košarkaške poslove Ostin Ejndž.

Čim dođe 1. jul dobiće ugovor. On hoće da bude ovde, a i mi želimo isto“.

Žižić se prošle godine nadao da će sve proći tako lako kao ove. Činjenica da za njega nije bilo mesta u timu, pošto je izabran na draftu, bila je vrlo frustrirajuća. Došao je u Boston, stavio kačket Seltiksa, pozirao reporterima na konferenciji za novinare, da bi ubrzo bio na putu ka Evropi.

Naravno da je NBA san svakog deteta koje počne da trenira košarku, ali kada sedneš posle drafta, kreneš da razmišljaš o karijeri. Ako ti neko kaže da je potrebno da još jednu godinu provedeš u Evropi da bi dodatno napredovao i podigao svoju igru na viši nivo, onda nije teško uraditi to. Sve vreme znaš da si blizu NBA i radiš na tome“.

Mladi as je naglasio da radi na poboljšanju šuta sa poludistance, kao i to da veruje da ga razvijanje sposobnosti da igra i krilo i centra čini sjajnim rešenjem za Seltikse, gde trener Bred Stivens izuzetno ceni igrače sposobne da pokriju više pozicija.

Zbog vremenske razlike Žižić nema mogućnost da Seltikse prati u realnom vremenu, ali svaki odgledani snimak čini ga sve nestrpljivijim da zaigra u „TD Gardenu“.

Odigrali su neke neverovatne utakmice i zaista sam uživao dok sam ih gledao jer imaju mlad tim koji igra pravu Seltiks košarku. Odlični su u odbrani i oseća se sjajan timski duh“.

Primetio je da je najslabija tačka ekipe ono u čemu je on najbolji – skokovi, i zna da bi mogao da pomogne svojim budućim saigračima.

Idem na svaki skok i zbog toga sam siguran da bih tu mogao da pomognem. Mogao bih da napravim nekoliko ekstra skokova. Imam sjajnu radnu etiku i uvek ću dati svoj maksimum“.

Ipak, on ostaje strpljiv i ushićen Bostonovim potencijalom.

„Mislim da Seltiksi imaju priliku da naprave velike rezultate sledećih sezona. Oni će u narednih nekoliko godina imati mlad tim i mislim da ćemo tek za dve tri godine, kada steknemo iskustvo igranja zajedno, zaista moći da napravimo još veće rezultate“.

Ejndž i Žižić razmene nekoliko poruka nedeljno, ali one retko kada imaju veze sa košarkom. Seltiksi vode računa o tome da se ne mešaju u trenažni proces dok je on u Turskoj.

Trener Darušafake Blat je primetio da ga Žižić podseća na Stivena Adamsa iz Oklahoma Siti Tandera, uz opasku da će mu radna etika koju ima omogućiti da postigne više od onoga čemu se nada.

Ante u igru unosi nivo energije koji mu omogućava da postane čovek sa zadatkom i da da doprinos. On će da skače, da trči, boriće se za izgubljene lopte, biće u stanju da privede stvari kraju i da se takmiči“, kaže Blat.