Džejms plaća zbog Džonsa: Prestani da ređaš isključenja

NBA 2. maj. 201717:02
Podeli:
Jason Miller/Getty Images

Drugu sezonu zaredom, Lebron Džejms je ‚odrešio kesu‘ da bi platio kaznu koju je zaradio njegov saigrač iz Klivlend Kavalirsa Dontej Džons. Kao i prošle godine u plej-ofu, Džejms će platiti zbog Džonsovog isključenja u plej-ofu.

Džons je odigrao tri minuta u finišu prve utakmice polufinala Istočne konferencije u kojoj su Kavalirsi slavili protiv Toronto Reptorsa sa 116:105. Samo 18,7 sekundi pre kraja poslat je u svlačionicu, pošto je zaradio dve tehničke greške zbog vređanja Normana Pauela iz Reptorsa,.

Po pravilima NBA lige, za svaku tehničku grešku košarkaši moraju da plate po 3.000 dolara. Džons, koji je za Kavse potpisao poslednjeg dana regularne sezone, zaradiće samo 9.127 dolara, u skladu sa minimalnim predviđenim ugovorom za veterane.

U prošlogodišnjem finalu ‚Istoka‘, Džons je bio suspendovan za četvrtu utakmicu pošto je udario Bismaka Bujomba u prepone na kraju trećeg meča. Kažnjen je 110. deo svoje plate, što je u tom trenutku bilo 80,17 dolara, pošto je isto kao i ove godine stigao u Kavse pred plej-of. Tada je takođe Džejms platio njegovu kaznu.

Rekao sam da ću platiti kaznu pre nego što sam uopšte znao šta se desilo. I zaista nema veze“, rekao je Lebron, pošto se prisetio detalja od prošle sezone, „Rekao sam mu sinoć: ‚Slušaj, Dontej, sada je dosta. Prestani da sređuješ sebi isključenja protiv Reptorsa stalno. Pošto ću morati da prestanem da ih plaćam“, istakao je Džejms, koji će ove sezone zaraditi 31 milion dolara.

Do sukoba između Džonsa i Pauela došlo je pošto je košarkaš Kavalirsa zakucavanjem povećao prednost svog tima sa 12 na 14 poena.

Jason Miller/Getty Images

Ne znam šta se desilo. Sve što sam rekao bilo je: ‚Bolje ti je da ne skačeš‘ i zbog toga sam dobio tehničku grešku. Kod druge, Norman mi je prišao i rekao: ‚Ne radi to s****e‘ i samo sam ga pitao šta će uraditi. Nije bilo nikakvih psovki“, naglasio je Džons.

U NBA ligi postoji nepisano pravilo da nije u redu dodatno povećavati prednost u samom finišu utakmice kada je ona već rešena. Zbog toga vrlo često usledi reakcija protivnika, a slično se desilo tokom regularnog dela sezone kada je Lens Stivenson bez ikakvog otpora Reptorsa 3,3 sekunde pre kraja stavio tačnu na trijumf Indijana Pejsersa sa 17 poena razlike. Demar Derozan i Pi Džej Taker su tada imali obračun as Stivenson, a bilo je još nekoliko primera poslednjih meseci.

Međutim, Džons smatra da njegovo zakucavanje ne potpada u tu kategoriju.

Zakucao sam jer su nas pritiskali. I vratili smo im loptu pre toga. Tako da ne znam šta žele od nas, da se povučemo? Da li želite da se povučete ili želite da nastavite da nas napadate? Ako ne želite da vas mi napadnemo, ne napadajte vi nas u takvoj situaciji“, naglasio je Džons.

Druga utakmica između Kavalirsa i Reptorsa igra se u noći između srede i četvrtka.