Odraz od 113 centimetara – NBA budućnost mu se smeši

NBA 13. maj 201711:50 > 11:59
Podeli:
Stacy Revere/Getty Images

Od 9. do 14. maja održava se „NBA Draft Combine“ na kojem potencijalni rukiji imaju priliku da svoje mogućnosti predstave u najboljem svetlu NBA timovima. Bek Konektikata Hamidu Dialo zapanjio je prisutne svojim atletskim osobinama.

Eksplozivni bek ima tek 18 godina, a već mu se predviđa visok izbor na junskom draftu, iako se smatra verovatno najvećom misterijom izbora.

Dialo je proveo poslednja četiri meseca sezone registrovan kao igrač Kentakija, ali nije odigrao nijednu zvaničnu utakmicu u dresu Divljih mačaka u tom periodu.

Njegov trener Džon Kalipari nije bio srećan činjenicom da Dialo može biti izabran na visokoj poziciji uprkos činjenjici da nije igrao zvanične košarkaške utakmice mesecima:

Ako ga budu birali u lutriji, ja idem u penziju. Četiri meseca ne igra i biraju ga u lutriji, gotov sam, prestaću. Ista je situacija bila sa Enesom Kanterom – nije igrao i bio je 4. pik“, izjavio je trener Kalipari, koji je u svojoj prebogatoj karijeri univerzitetskog trenera imao čast da predvodi tri buduća prva pika – Entonija Dejvisa i Džona Vola na Kentakiju i Derika Rouza na Memfisu.

Pre 11 godina NBA liga je ukinula pravilo po kojem su košarkaši mogli da dolaze u NBA direktno iz američkih srednjih škola i uvela obavezu po kojoj igrači moraju da odigraju jednu sezonu na univerzitetu ili u stranoj profesionalnoj ligi.

Zbog toga se i mnogi koledž igrači odlučuju za odlazak u NBA ligu posle prve sezone – Kalipari je u tom periodu NBA ligu obogatio čak osamnaestoricom tzv. „one and done“ igrača.

NBA draft na programu je 22. juna.