Novine u NBA: „Zazino pravilo“ i „Hardenovo pravilo“

NBA 23. sep 201717:07 > 17:12
Podeli:
Thearon W. Henderson, Getty Images

U narednoj sezoni NBA agresivni i neoprezni izlasci odbrane na šut napadača kažnjavaće se nesportskim i tehničkim greškama.

NBA sudije će moći da dosude namernu grešku igraču odbrane koji se prilikom pokušaja blokade previše približi rivalu i ne dozvoli mu da se bezbedno prizemlji na parket.

Okidač za ovu odluku organizacije bio je duel Zate Pačulije, centra Golden Stejt Voriorsa, i Kavaja Lenarda, krila San Antonio Spursa u ovogodišnjem plej-ofu. Lenard se posle jednog šuta spustio na Pačulijino stopalo i povredio se, a time i praktično odlučio ishod čitave plej-of serije.

Sudije će takođe morati da se postaraju da se šuteri prizemljuju u istoj ravni u kojoj su se odrazili sa parketa, kako ne bi pokušavali da prevare sudije i iznude slobodna bacanja – trik koji je Džejms Harden veoma često koristio tokom prethodnih sezona kako bi došao do linije penala.

Kako prenosi novinar Hauard Bek, sudije će imati mogućnost gledanja snimka, kako bi utvrdili da igrač nije previše isturio nogu kako bi povredio rivala tokom skok-šuta, a biće i mnogo obazrivije pri dosuđivanju faula na šutu nego ranije.