Džejms vs Gilbert, da li je moguć Lebronov trejd?

NBA 7. feb. 20187:43
Podeli:
Ezra Shaw/Getty Images

Odnosi Lebrona Džejmsa sa vlasnikom Klivlend Kavalirsa Denom Gilbertom nikada nisu bili prisni, ali loše igre timau 2018. su ih pomerile na sasvim novi nivo, pa su otvorene sve opcije, čak i ona nezamisliva – trejdovanje Lebrona.

Posle teškog poraza od Hjustona (88:120) u svlačionici je vođena otvorena rasprava, u kojoj su učestvovali igrači, stručni štab i članovi uprave, tokom koje su pale i teške reči.

Prema pisanju The Athletica, koje prenose svi mainstream američki mediji, Lebron je čak opsovao dva člana uprave.

Klivlend je posle neuverljivih igara u uvodnom periodu stigao do skora 24-12, ali je od poslednjih 19 mečeva dobio samo šest, pa je u borbi za trećemesto na Istoku, daleko iza Toronta i posebno Bostona.

To je samo začinilo situaciju, jer je u suštini problema na relaciji Gilbert-Džejms odlazak Kajrija Irvinga među Seltikse. Posle godina u kojima se pitao za svaki potez kluba, Lebron više nema uticaj na promene u Kavsima, što se najbolje videlo prošlog leta. Tada uprava nije htela da dovede Džamala Kroforda, sa kojim se Lebron dogovorio da dođe među Kavse, a zatim je trejdovala Irvinga, iako je Lebron tražio da pregovore preuzme on sâm. Lebron je za trejd saznao tek kad je obavljen.

Problemi sežu i dalje unazad, u doba kada je klub odbio da ponudi bolje uslove generalnom menadžeru Dejvidu Grifinu, koji je uprkos tome što je bio među pet najslabije plaćenih GM-ova u ligi okupio tim koji je osvojio titulu 2016. i stigao u tri vezana finala. Grifin je napustio Klivlend tokom leta.

Den Gilbert je već dugo u NBA krugovima poznat po tome što voli da grabi sve veći udeo u odlučivanju o funkcionisanju klubova, a u nekoliko navrata izjavio je da želi da bude „Džeri Džouns košarke“, aludirajući na potpunu kontrolu koju slavni Teksašanin imanad Dalas Kaubojsima.

Maddie Meyer Getty Images Sport

Svađa posle meča sa Hjustonom došla je u interesantnom trenutku, pred sâm kraj prelaznog roka, jer klubovi mogu da razmenjuju igrače samo do četvrtka.

Pred Kavsima su sada ključne odluke. Džejms ima opciju za izlazak iz ugovora ovog leta i gotovo niko ne očekuje da će ostati u Klivlendu. S obzirom da ima 33 godine, a da je to najstarije doba u kojem po novom kolektivnom ugovoru možete potpisati petogodišnji ugovor i da je sâm Lebron najavio da želi da novim ugovorom postavi presedan za nove generacije, jasno je da će neka franšiza morati da mu plati i preko 200 miliona za pet sezona.

U takvim okolnostima veliko je pitanje da li će i šta do isteka prelaznog roka uraditi Kavsi, koji imaju solidan pik sa sledećeg drafta, onaj koji im duguju Bruklin Netsi (trenutno im daje osmo mesto, ali su razlike na dnu male).

Prvi put od kada je 2003. ušao u ligu počele su da se pojavljuju priče da bi bilo dobro trejdovati Lebrona, jer se u ovom trenutku u zamenu može dobiti svakao više, nego što bi ostalo na kraju sezone, kada on samo napusti klub. Džejms u ugovoru ima klauzulu koja sprečava trejd, ali bi mogao da se te klauzule odrekne.

Gilbert je vrlo oprezan s obzirom na to da se seća 2010, kada je oko Džejmsa okupio veteranski tim, davao pikove sa drafta u zamenu za igrače koji mogu da napadnu trofej odmah, i onda iznenada ostao bez glavne zvezde, koja se preselila u Majami.