"Prodavao sam krek, ludo je što sam igrao u NBA ligi"

NBA 9. mar. 201812:54 > 13:35
Podeli:
Getty images/Lisa Blumenfeld

Nekada je Stiv Frensis bio dobro poznato lice u NBA ligi. Bio je zvezda Hjustona, a igrao je i za Orlando, Njujork Nikse i Peking Dakse, pre nego što je završio karijeru. Kasnije je upao u probleme sa zakonom, a za "The Players' Tribune" je govorio o svom burnom životu.

„Četiri godine pre nego što sam sa Hakimom Olajdžuvonom išao avionom da kupujem odelo od kašmira, četiri godine pre nego što sam igrao protiv Gerija Pejtona, bio sam na uglu ulice u Takoma parku u Merilendu gde sam prodavao drogu. Krek je uništio čitavu našu zajednicu, bio je kao kuga. Proživeo sam to, video sam, prodavao sam“, rekao je Frensis, kome je kao dečaku otac završio u zatvoru, dok je majka preminula. 

Stiv Frensis je malo igrao košarku u srednjoj školi, ali je „proradio“ na koledžu, pa je 1999. godine bio izabran za drugog pika na draftu iza Eltona Brenda. 

„Sa 18 godina sam prodavao ‘kesice’ na uglu u Takoma parku, bio opljačkan pod pretnjom vatrenim oružjem, a sa 22 godine sam se rukovao sa Dejvidom Šternom kada sam draftovan u NBA ligu“, napisao je najbolji ruki NBA lige za 2000. godinu. 

https://youtube.com/watch?v=RTnAh4M4Dqc

Frensis je odigrao devet sezona u NBA ligi, tri puta je bio učesnik Ol-star meča, ali nikada nije došao do onog najznačajnijeg – šampionskog prstena. 

Posle epizode u Pekingu 2010. godine Frensis se vratio u SAD, ali je 2016. godine ponovo zapao u probleme. Krajem novembra te godine je uhapšen zbog vožnje u pijanom stanju, a u njegovom posedu je pronađena marihuana. Pre toga je raspisana poternica za njim zbog obijanja automobila i krađe, a na kraju je sve završeno njegovom kaznom društveno korisnog rada od 50 sati.

„Znam da se svi pitaju ‘šta se dođavola dogodilo sa Stivom Frensisom’. Najteže mi je bilo da na internetu čitam sra..a da sam na kreku. Kada pomislim da je moja baka ili da su moja deca to mogla da čitaju…srce mi se slama. Prodavao sam krek dok sam odrastao. To priznajem, ali ga nikada nisam koristio. Šta mi se dogodilo? Mnogo sam pio, a to može da bude jednako loše. U roku od nekoliko godina ostao sam bez košarke, izgubio sam lični identitet i očuha koji je izvršio samoubistvo“, otvorio je dušu Stiv Frensis. 

41-godišnji Frensis je za kraj napisao u kojoj perspektivi bi voleo da bude zapamćen.

„Jedino što želim je da ljudi zapamte da je prokleto ludo da sam igrao i minut u NBA ligi“, zaključio je Stiv Frensis.