"Tejtum će biti među pet najboljih igrača u NBA"

NBA 5. apr 201816:30 > 16:32
Tim Bradbury/Getty Images

Plejmejker Boston Seltiksa Šejn Larkin pohvalno je govorio o rukiju Džejsonu Tejtumu, koji blista u svojoj prvoj sezoni u NBA ligi.

“Može da bude jedan od najboljih igrača u ligi. Od prvog dana pokazao je da je kompletan paket kao košarkaš, a već na prvoj utakmici demonstrirao je da neće ustuknuti pred izazovom, sećam se da je uhvatio loptu i da je odmah krenuo da zakuca preko Lebrona Džejmsa, najbolje igrača u ligi. Pokazao je odmah da se ne plaši konkurencije“, izjavio je Larkin, koji je veoma blizak sa 20-godišnjim Tejtumom.

Džejson je bio treći pik na draftu, ali zahvaljujući prethodnim trejdovima, birali su ga Seltiks kao veoma dobar tim koji pretenduje na vrh, a to ima i pozitivne i negativne strane.

“Zovem ga mladim bikom jer je vrlo agresivan, on želi da vude veliki. Jedini savet koji sam mu dao jeste da bude strpljiv. Vidi neke druge rukije koji šutiraju 20-25 puta po meču, koji imaju loptu u rukama u svakom posedu, ali sada je u situaciji da ne može to da radi. Imamo Irvinga, Horforda, Hejvorda, Rozira, Markusa Morisa, Džejlena Brauna, mnogo igrača koji mogu da urade sjajne stvari sa loptom. Kada vidi… Neću da imenujem druge, ali momak čiji tim ima 20 i nešto pobeda, a on daje 35 poena iz 27 šuteva, malo mu je teško“, kaže 25-godišnji Larkin i dodaje:


“Zadovoljan je situacijom u kojoj je, ali bi voleo da ima više odgovornosti – kada bi to bilo tako, oseća da bi i on mogao da ima još bolje brojeve. Zato sam mu i rekao da bude strpljiv i da njegovo vreme dolazi. Tek je napunio 20 godina i rekao sam mu iz sopstvenog iskustva da je bolje da bude u pobedničkoj kulturi nego u timu koji gubi. Ja sam bio u timovima koji gube sa 21-22 godine. U Niksima i Netsima, izgubili smo 126 utakmica u dve sezone, tako da mu kažem da uživa u prilici koju ima. Videli smo kolika se ljubav dobija ako si u Bostonu dobar igrač, nema boljeg mesta za to“.

Za kraj, bivši košarkaš Baskonije kaže da je za Tejtuma nebo granica.

“Ako nastavi da se razvija kao do sada, ne znam koji mu je plafon. Ima dobru tehniku, šutira trojke, u odbrani je sjajan, vidok je 203 cm i možda još bude porastao! Poseduje sva oruđa neophodna da bude u Top 5 u NBA ligi, celim srcem verujem u tom. Sjajan je momak i van terena – izražena radna etika, skroman je i rešen da bude najbolji igrač koji može da bude“, zaključio je Larkin.

U ruki sezoni Tejtum prosečno beleži 13,9 poena, 5,1 skok i 1,6 asistencija.