Plej-of bez konferencija donosi previše putovanja

NBA 4. jul 20183:46 > 4:07
Ronald Martinez/Getty Images

Dolazak Lebrona Džejmsa u Los Anđeles Lejkerse najverovatnije znači da dve najbolje ekipe NBA lige verovatno neće biti u velikom finalu jer je kvalitet koncentrisan na zapadu. Jedno od rešenja je da plej-of igraju 16 najboljih ekipa lige bez obzira iz koje su konferencije.

Ako bi zaista 16 najboljih timova igralo plej-of bez obzira na to da li su sa istoka ili zapada, to bi značilo da bi timovi morali da pređu preko 64 hiljade kilometara više u putovanjima. Komesar Adam Silver je još ranije govorio da bi idealno bilo da 16 najboljih ekipa igra plej-of, ali da brine broj putovanja.

Mislim da su, kaop što sam i govorio ranije, putovanja velika prepreka. Dodali smo jednu nedelju više u regularnoj sezoni, smanjili smo broj mečeva koji se igraju dan za danom da bi sada timovi u prvoj rundi morali da idu cik-cak preko cele države na primer“, kazao je Silver još tokom ol-star vikenda.

Ukupna dužina putovanja svih timova je trenutno 150 hiljada kilometara tokom plej-ofa, a sa novim sistemom bi timovi proputovali preko 200 hiljada kilometara. Interesantno je da WNBA liga ima već sistem plej-ofa bez konferencija od 2016. godine.