Poznati najbolji defanzivci NBA: Janis, Gober, PG13…

NBA 22. maj 201920:58 > 21:01
Christian Petersen, Getty Images Sport

NBA je na zvaničnim profilima na društvenim mrežama objavila koji su igrači proglašeni za članove prve i druge najbolje defanzivne petorke u sezoni 2018/2019. Prvi tim najboljih odbramenih igrača predvode Janis Adetokumbo, Rudi Gober, Markus Smart, Erik Bledso i Pol Džordž.

Prva petorka: Erik Bledso (Milvoki Baks), Markus Smart (Boston Seltiks), Pol Džordž (Oklahoma Siti Tander), Janis Adetokumbo (Milvoki Baks) i Rudi Gober (Juta Džez).

Milvoki je za fantastičnu odbranu tokom cele sezone nagrađen dvojicom igrača u idealnoj defanzivnoj postavi. Tim iz Viskonsina bio je „najškrtiji“ u odbrani u regularnoj sezoni sa defanzivnim rejtingom od samo 100,3 poena na 100 poseda.

U drugoj defanzivnoj petorci nalaze se:

Džru Holidej (Nju Orleans Pelikans), Klej Tompson (Golden Stejt Voriors), Kavaj Lenard (Toronto Reptors), Drejmond Grin (Golden Stejt Voriors), Džoel Embid (Filadelfija Seventisiksers).

Glasanje sprovodi panel od 123 sportska novinara.

Najbolji defanzivni timovi NBA biraju se od sezone 1968/1969. Najviše puta u jednu od dve petorke najboljih odbrambenih igrača u istoriji biran je krilni centar San Antonio Sparsa Tim Dankan – čak 15, a Kevin Garnet i Kobi Brajant bili su u tom timu po 12 puta.

U NBA se bira i najbolji defanzivac, a aktuelni osvajač te individualne nagrade je centar Jute Džez Rudi Gober.