Šta kažu NBA brojke? Klej 4. najbolji šuter decenije

NBA 17. sep 201919:01 > 19:09
Podeli:
Ezra Shaw/Getty Images

Već dugo se govori o tome da li je plejmejker Golden Stejt Voriorsa Stef Kari najbolji šuter u istoriji košarke, a svakako da je sin Dela Karija obeležio proteklu deceniju u tom aspektu košarke. Ipak, u statističkoj analizi čiji je autor američki ESPN mnoge je zaintrigirala pozicija Kleja Tompsona.

Američki novinar Kirk Goldsberi poznat je po analizi i tumačenju statistika vezanih za šut u modernoj NBA i načina na koji grafički prikazuje efikasnost igrača. Za tu američku medijsku kuću napravio je listu najboljih šutera „desetih“ godina u NBA, a prvo mesto na listi najubojitijih u prethodnoj deceniji zauzeo je očekivano Kari.

Povezano

U deceniji koja će se u budućnosti smatrati erom buđenja šuta za tri poena Stef Kari je bio budilnik. Kari je u drugoj deceniji 21. veka pogodio 2.025 trojki – ubedljivo najviše. Najbliži pratilac bio mu je Džejms Harden, koji je ubacio čak 458 trojki manje. Ipak, nije samo broj trojki ono što ga je učinilo najboljim šuterom decenije. Njegove trojke su bile teške, Do sezone 2013/2014. niko nije ni pokušao više šuteva za tri poena od njega, a njegovi pokušaji bili su mnogo komplikovaniji kada se u obzir uzme daljina od koša i blizina odbrambenih igrača. Danas je čak 80 odsto trojki u NBA asistirano, a kod Karija je procenat 62%“, navodi se u tekstu.

Drugi najefikasniji šuter je Kevin Durent, dok je, pomalo iznenađujuće na trećem mestu Lebron Džejms, koji je bio ubedljivo najbolji šuter iz reketa u protekloj deceniji, uprkos tome što mu je produkcija van linije za tri poena bila ispodprosečna.

Klej Tompson je na četvrtom mestu, a ESPN ga je nazvao najsmrtonosnijim šuterom serije u deceniji, dok je peti „jedan od najvećih inovatora u istoriji NBA“ Džejms Harden.

Na šestom mestu nalazi se Dirk Novicki, koji je dobar deo decenije proveo na smanjenoj minutaži, a sedmi je „kralj poludistance“ Kris Pol. Na osmom mestu je Demijan Lilard, a deveto i deseto mesto zauzeli su specijalisti za tri poena – Džej-Džej Redik i Kajl Korver, koji su na začelju prestižne liste jer uglavnom nisu sami bili kreatori svojih šuteva, za razliku od prve osmorke.