Legenda Majamija: Hit povukao Vejdovu "trojku"

NBA 23. feb 20209:58 > 10:02
Podeli:
Michael Reaves/Getty Images

NBA franšiza Majami Hit ukazala je veliko poštovanje svojoj dugogodišnjoj zvezdi Dvejnu Vejdu – broj 3 legendarnog „Fleša“ podignut je pot svodove Amerikan Erlajns arene u noći između subote i nedelje, pa u budućnosti nijedan igrač Majamija neće nositi Vejdovu trojku.

Majami je u tom meču slavio protiv Klivlenda rezultatom 124:105, a Kendrik Nan je ubacio 24 poena za „Vrelinu“.

Povezano

Posle svečane ceremonije Vejd se obratio navijačima, a naročito se dotakao svog odnosa sa tragično nastradalim Kobijem Brajantom, protiv kojeg je u NBA Vejd igrao 13 godina, a sa kojim je 2008. godine postao i Olimpijski šampion sa selekcijom SAD.

Kobi je rekao da je najveća stvar inspirisati druge da postanu sjajni u čemu god žele. Ja se nadam da sam inspirisao vas. Hvala vam što ste mi dopustili da postanem deo vašeg nasleđa. Molim vas, uvek imajte na umu da ste i vi veliki deo mene“, poručio je navijačima 38-godišnji Dvejn Vejd, čiji je govor najavio Pet Rajli.

Kobijev nesrećni gubitak je uticao na sve nas – svi smo svesni da je vreme da se ponekad stane i razmisli. Život prolazi jako brzo, i zbog tog događaja sam svesniji da treba više da se uživa u trenutku i stvara više lepih uspomena. Mnoge stvari su dobile drugu perspektivu“, dodao je popularni Fleš.

Vejd je u veoma bogatoj karijeri tri puta bio šampion NBA (2006, 2012. i 2013.), a u pri osvajanju prvog prstena bio je i MVP finala. Na Ol-star meču nastupio je 13 puta, dvaput je bio član idealne petorke NBA, a 2009. godine je bio najbolji strelac lige.

U NBA je igrao od 2003. do 2019. godine, a većinu karijere proveo je u Hitu, dok je po jednu sezonu odigrao u rodnom Čikagu i Klivlend Kavalirsima.

Sa reprezentacijom SAD osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, a na Mundobaketu 2006. u Japanu i OI u Atini 2004. osvojio je bronzu.

Mnogi ga smatraju trećim najvećim bekom-šuterom (dvojkom) u modernoj NBA istoriji iza Majkla Džordana i Kobija Brajanta.

Pre Vejda Hit je povukao dresove Krisa Boša, Tima Hardaveja, Šakila O‘Nila, Alonza Morninga, kao i Majkla Džordana, iako „Njegovo leteće visočanstvo“ nikada nije igralo za tim sa Floride.