Kobijeva ćerka i saigračice počasni pikovi na draftu

NBA 18. apr. 202012:34 > 12:49
Podeli:
Ethan Miller/Getty Images

Ovogodišnji draft WNBA lige održan je protekle noći, a na njemu je to takmičenje odalo počast Đijani Brajant, Pejton Čester i Alisi Altobeli, koje su izgubile život u padu helikoptera zajedno sa legendarnim Kobijem Brajantom krajem januara.

Kobijeva ćerka i njene dve saigračice su izabrane za počasne pikove, što je objavila komesarka lige Keti Engelbert na samom početku drafta. Engelbertova je zbog pandemije koronavirusa iz svoje kuće objavljivala pikove, što je počela ovim rečima:

Povezano

WNBA liga bira Alisu Altobeli, beka iz Njuport Biča, Đijanu Brajant, beka iz Njuport Biča, i Pejston Čester, krilo iz San Huan Kapistrana. One su predstavljale sledeću generaciju zvezda u našoj ligi, koja je mogla da se zove generacija ’mambasita’“.

Dok je komesarka to izgovarala, emitovani su dresovi na kojima su bili brojevi tri preminule devojke koje su imale po 13 godina, a svaka od njih je veliki talenat koji je jednog dana mogao da stigne do najjače lige na svetu.

Za Đijanu bi to da bude izabrana na draftu WNBA bilo ostvarenje sna. Želela je da bude jedna od najboljih sportista svih vremena, baš kao njen tata“, istakla je Vanesa Brajant, Đijanina majka i udovica legende Los Anđeles Lejkersa.

Tom prilikom, Vanesa je nosila narandžastu duksericu koju je njenom suprugu poklonila Engelbertova prošlog leta, kada ju je on posetio u sedištu WNBA. Komesarka lige je istakla da je Brajant bio jedini igrač sa kojim se sastala kada je preuzela tu funkciju prošlog leta.

Posle odavanja počasti trima devojkama, Brajantu i preostalim žrtvama nesreće koja se desila 26. marta, prešlo se na objavljivanje pikova. Kao prvog Njujork Liberti je izabrao Sabrinu Jonesku, nekadašnju zvezdu Oregona, koja je na svoj način iskazala poštovanje prema Kobiju i devojkama.

Smatram da je lepa stvar to što je WNBA liga uradila i draftovala te tri devojke. One su to zaslužile, a znam da nas gledaju sa neba i smeju se“, istakla je Jonesku.

WNBA je takođe objavila da je uvela nagradu koja će nositi imena Brajanta i njegove ćerke, a koja će biti dodeljivana individualcima ili grupama koje su dale veliki doprinos vidljivosti, percepciji i napretku ženske košarke na svim nivoima.