Razgovor sa roditeljima 17-godišnjeg Dirka Novickog

NBA 16. maj. 202019:57 > 20:00
Podeli:
Getty Images/Lutz Bongarts

Legendarni srpski trener Vladislav Lale Lučić za Sport klub kaže da mu je drago što je imao mali uticaj u karijeri velikana svetske košarke Dirka Novickog.

Dirk je imao 17 godina kada ga je Lučić zapazio na turniru u Manhajmu.

Povezano

„Zvao sam ga Jenki boj. Bio je upadljiv. Simpatična figura, visok, plav… Odskakao je kvalitetom, ali ne toliko. Imao je fantastičnu građu i jednom prilikom, baš u Manhajmu, ispravljao sam mu tehniku šuta. Imao je svog trenera koji je najzaslužniji za njegovu karijeru. Mnogo mi se dopao, ali nije bilo lako ubediti njegove roditelje da ga puste da dođe na mini pripreme pred kvalifikacioni meč za Evropsko prvenstvo sa Portugalijom 1995. Otišao sam u Virzburg da popričam sa njegovim ocem i majkom. Oboje inženjeri. Otac kaže: ‘Znate šta, njemu košarka neće biti budućnost jer treba da se bavi ozbiljnim stvarima’. Insistirao sam da će Dirku mnogo da znači da bude sa nama desetak dana i na moj nagovor pristali su“, kaže Lučić u velikom intervjuu za Sport klub i dodaje:

“Debitovao je kada sam ja bio selektor, a kasnije je ta reprezentacija ostvarila vrhunske rezultate. Novicki je mnogo učinio za državni tim, ali je pomerio i finansijske mogućnosti federacije. Najki je zahvaljujući sponzorskom ugovoru sa Dirkom istisnuo Adidas iz Saveza i sa 400, 500.000 evra došli su do cifre od 4, 5 miliona godišnje. Gde bi kraj našoj federaciji bio da je u ono vreme neko davao tolike pare. Ima trenera koji za pojedine igrače kažu da mu im sve uradili u životu, ali ja to ne volim. Ja sam Dirka, koji je sjajan čovek, samo usmerio u nekom pravcu. Danas nema tajni nekome da ispravite tehniku. Sve ima na internetu. Meni je glavni mentor bio Bora Cenić i voleo sam da radim kao on. Bora je jedini trener koji je igrače učio azbuku ili abecedu, pa posle da čitaju. Tako sam i ja uvek išao, od osnovnih, malih stvari.“

Kompletan intervju sa Laletom Lučićem pročitajte OVDE.