"Moji konkurenti su bili Leri i Medžik, a ne Džordan"

NBA 24. maj. 202019:07 > 19:12
Podeli:
Al Bello/Getty Images

Ajzeja Tomas, bez ikakve sumnje jedan od najboljih igrača u istoriji NBA lige, jedna je od najvećih žrtava dokumentarca “Poslednji ples”, koji je posvećen Majkl Džordanu i Bulsima.

  Legendarni Džordan, jednostavno još uvek nije prežalio činjenicu da su ih Ajzeja, Detroit i popularni “loši momci” tri puta zaustavljali u doigravanju, a kada su konačno slavili Bulsi, 1991. godine, Pistonsi su napustili parket.

Džordan je u dokumentarcu otvoreno priznao da Tomasa ne voli ni danas, a da sva izvinenja koja je izneo Tomas u periodu koji je usledio nisu iskrena nego posledica pritiska javnosti.

Ajzeja Tomas je karijeru završio sa 33 godine zbog problema sa povredama. Nakon igračke karijere radio je kao glavni operativac u Toronto Reptorsima i Njujork Niksima, a bio je i predsednik WNBA franšize Njujorka, kao i trener Indijane. Danas je ugledni košarkaški analitičar.

Posle emitovanja filma “Poslednji ples”, bilo je samo pitanje trenutka kada će Tomas, koji je poznat po tome da se nikada nije plašio da kaže šta misli, niti da izađe na crtu bilo kome, pošalje odgovor Majkl Džordanu.

Kad smo bili mladi i zdravi, govorim o periodu od 1984. do 1990. godine, brojke govore za sebe. Majkl Džordan mi nikada nije bio konkurencija. Moja konkurencija i pravi rivali bili su Leri Bird i Medžik Džonson. Mi smo nastojali da budemo bolji od Bostona i Lejkersa, a ne od Čikaga. Seltiksi su bili naši mentori. Mnogo puta su nam slomili srce, ali od njih smo naučili kako se pobeđuje”, rekao je Ajzeja Tomas za američki SFY.

Nakon što su 1989. konačno zaustavili Seltikse, a zatim izbacili i Džordanove Bullse, Pistonsi su u finalu pobedili Lejkerse. Godinu dana kasnije obranili su titulu NBA lige protiv Portlanda.

Kad smo konačno izbacili Seltikse, naleteli smo na još jednog mog mentora, Medžika Džonsona. On mi je dopustio da budem njegov učenik. Od njega sam učio kako osvajati NBA titule. Učio sam i borio se protiv najboljih, a to su Seltiksi i Lejkersi, odnosno Bird i Medžik. Bio sam dobar učenik, kao i kompletna ekipa, zato smo i osvajali titule u paklenoj konkurenciji.”, rekao je Tomas i nastavio:

Podaci o gledanosti govore da su najgledanije utakmice bile baš dueli između Pinstonsa, protiv Seltiksa i Lejkersa. Što se tiče grubosti, voleo bih da ljudi zaista pogledaju naše utakmice. Lako je danas napraviti isečke sa nekoliko jačih prekršaja i reći da smo bili pregrubi. Tada su svi igrali košarku sa mnogo kontakta, sa mnogo fizičkih duela”.