Ajzak stajao tokom himne, ni Pop nije klečao

NBA 01. avg. 202011:16 > 11:27
Podeli:
Ashley Landis - Pool/Getty Images

Krilni igrač Orlando Medžika Džonatan Ajzak postao je prvi igrač koji nije klečao tokom intoniranja himne otkako se NBA liga u četvrtak nastavila posle pauze zbog pandemije koronavirusa.

Nedugo posle Ajzaka, intoniranje himne su stojeći ispratili i glavni trener San Antonio Sparsa Greg Popovič i pomoćni trener njegovog tima Beki Hamon.

Povezano

Prvog dana po nastavku najjače lige na svetu svi igrači iz četiri tima koji su se našli na terenu te večeri u Orlandu su klečali u znak borbe protiv rasne nejednakosti, a takođe su nosili majice sa natpisom „Black Lives Matter“. Dan kasnije, Ajzak nije nosio majicu, ali je istakao da to ne znači da ne podržava borbu protiv rasizma.

Apsolutno verujem u taj pokret. Mnogo toga sam uzeo u obzir prilikom donošenja odluke. Ali, klečanje ili nošenje majice sa natpisom ’Black Lives Matter’ ne znači i direktnu podršku životima crnaca“, istakao je Ajzak, čiji tim je slavio protiv Bruklin Netsa 128:118.

Trener Medžika Stiv Kliford rekao je da svi u timu podržavaju Ajzakovu odluku.

To je lična odluka. Svi podržavamo jedni druge u ovome. I ukoliko ne želi da kleči, već želi da stoji, niko nema problem sa time. Podržavam ga, kao i njegovi saigrači i organizacija. To je deo života u našoj zemlji“, naglasio je Kliford.

Kim Klement – Pool/Getty Images

Sparsi su protekle noći pobedili Sakramento Kingse 129:120, a Popovič i Hamonova su pre tog meča nosili majice sa porukom „Black Lives Matter“. Iskusni trener nije želeo da komentariše svoju odluku.

Voleo bih da to zadržim za sebe. Svi moraju da donesu lične odluke, a liga je bila sjajna povodom toga. Svako ima slobodu da se iskaže na način na koji želi. Iz kog god razloga, ja sam reagovao kako sam želeo“, naglasio je Popovič.

Bek Sparsa Demar Derozan istakao je da u potpunosti razume svoje trenere.

Njihova odluka da stoje je doneta iz srca, isto kao i zašto smo mi klečali. Ništa im ne treba prebaciti“, naglasio je Derozan.