Pavlović za SK: Rondo ima veći košarkaški IQ od Lebrona

NBA 22. sep 202016:48 > 16:54
Douglas P. DeFelice/Getty Images

Nekadašnji NBA košarkaš Saša Pavlović godinama je igrao zajedno sa Lebronom Džejmsom u Klivlendu, a način na koji Kralj i danas demonstrira moć na terenu fascinantan je za rođenog Baranina.

Chris McGrath/Getty Images

Los Anđeles Lejkersi u finalu Zapadne konferencije vode protiv Denvera 2:0, a treća utakmica na programu je u sredu u 3 časa posle ponoći po srednjoevropskom vremenu.

Povezano

Lebron? Neverovatno. Zajedno smo, iste godine izašli na draft, a način na koji on igra i nivo na kom igra od prve sezone do danas je neverovatan. On konstantno napreduje. Nije imao nijednu sezonu da kažeš da je bila lošija od prethodne. Uvek je bila bolja. Veliki je profesionalac i na terenu i van njega, stalo mu je samo da se pobeđuje, potpun neverovatan čovek,“ rekao je Pavlović u našem podkastu Blok po Blok.

Aleksandar Džikić je prepričao da mu je Ante Žižić jednom prilikom poslao poruku da je Lebron već u 5:30 u teretani.

Nekoliko sezona imao sam veliku minutažu, po 33, 34 minuta po meču i dođe neka 40. utakmica u sezoni i ni ja ni ekipa više ne znamo ni gde igramo ni u kom smo gradu. Bole noge, bole leđa, spava ti se… Vidiš igrači iscrpljeni, nema energije, a onda Lebron uđe u svlačionicu, vidi sve to i počne da pravi salta po svlačionici, da diže igrača iz benča i potpuno podigne ekipu.“

Nije tajna i da Lebron 24 sata živi košarku i da zna bukvalno sve akcije svih timova u ligi. Dešavalo se da čak protivničkim igračima kaže ne ideš u tu stgranu, nego u drugu. Naravno, gledali su ga u čudu…

„Sve je to istina. Čovek prati utakmice, gleda videe, u toku je… Sada u Lejkersima imaš još jednog takvog – Ražona Ronda. Bio mi je saigrač u Bostonu. Nestvaran igrač. Može i sada da se vidi kad stane na ‘kapicu’, ne čuva svog igrača, nego pokazuje saigračima ko će kad da istrči iz bloka. Znao je sve akcije i sva kretanja svih timova, a sada imaš dvojicu takvih u istom timu. Mnogo je teško igrati protiv takve ekipe. Košarkaški IQ Džejmsa i Ražona je nevervatan,“ ističe Pavlović i dodaje:

Rondu je košarka toliko jasna da to nije normalno. Mislim da ima veći košarkaški IQ od Lebrona. On čita dešavanja na terenu bukvalno dve sekunde pre svih. To unam iz ličnog iskustva. Čovek mi baci loptu u prostor, gde mi nije padalo na pamet da idem, i ostanem sam na ziceru. Takvo čitanje odbrane i napada nisam video ni kod Lebrona. Rondo tačno zna šta nedostaje ekipi statistički i lična statistika ga ne zanima.

Opširnije o ovoj temi u podkastu na 1:03:00, a bilo je reči i o Majku Melounu, sa kojim je Saša pet sezona radio u Klivlendu, Nikoli Jokiću, evropskim temama…