Dres Kobija Brajanta biće izložen u Smitsonijan muzeju

NBA 20. okt. 202009:55 > 10:03
Podeli:
Getty Images/Brandon Bell

Dres NBA legende Kobija Brajanta iz 2008. godine, kada je proglašen za najboljeg igrača (MVP), biće izložen u Nacionalnom muzeju Smitsonijan afričko-američke istorije i kulture (NMAAHC) u Vašingtonu.

Brajant, ikona Los Anđeles Lejkersa, sa kojima je pet puta osvajao titulu NBA šampiona, poginuo je u padu helikoptera u januaru, zajedno sa svojom 13-godišnjom ćerkom Đijanom i još sedam osoba.

Brajant je dres, koji će biti izložen u muzeju, nosio na petoj utakmici NBA plej-ofa protiv Boston Seltiksa, u seriji koju su Lejkersi izgubili, pre nego što ih je Kobe odveo do dva uzastopna naslova, 2009. i 2010. godine.

Povezano

Brajant, koji je imao 41 godinu kada je poginuo, donirao je dres muzeju 2017.

Kobijev doprinos na terenu i van njega je neverovatan”, izjavio je privremeni direktor muzeja Spenser Kru.

Kao donator, shvatio je značenje ovog muzeja prema naciji i svetu. Nakon što smo odložili, zbog pandemije, postavljanje dresa u martu, sada verujemo da je pravi trenutak da mu odamo počast izlaganjem njegovog dresa očima javnosti.

Muzej je također otkrio da je porodična fondacija Kobija i Vanese Brajant donirala najmanje milion dolara NMAAHC, koji nastoji da prikaže kakav uticaj Afroamerikanci imaju na istoriju.