Proslava titule Lejkersa doprinela ekspanziji kovida

NBA 27. okt. 202018:36 > 18:41
Podeli:
Brandon Bell/Getty Images

Grad Los Anđeles nada se još jednoj tituli u popularnom sportu u narednim danima u kojima će se okončati „Svetska serija“ MLB u kojoj igraju Dodžersi, a naslov prvaka NBA koji su najvećem gradu Kalifornije doneli Lejkersi ranije u oktobru imala je i negativne posledice.

Lejkersi su 11. oktobra slavili u šestoj utakmici NBA finala u „mehuru“ u Orlandu protiv Majami Hita, a navijači žuto-ljubičastih znali su da proslave prvi prsten posle desetogodišnje pauze – okupili su se na ulicama u velikom broju.

Povezano

Takve scene pogodovale su povećanju broja slučajeva koronavirusa u tim gradu – od oko 900 dnevno, taj broj se trenutno popeo na oko 1200. Zbog pandemije koronavirusa otkazana je tradicionalna šampionska parada NBA prvaka, ali se ispred „Stejpls centra“ okupilo oko hiljadu navijača „Jezeraša“.

Ne može se sa sigurnošću reći da je za povećanje slučajeva odgovorno okupljanje navijača, ali veoma je izgledno da takva okupljanja pogoduju širenja virusa. Neodgovornost doprinosi većem broju obolelih, hospitalizacija i smrtnih slučajeva, ali i dužem i težem oporavku“, navodi se u saopštenju lokalnih zdravstvenih ustanova.

Dodžersi trenutno vode sa 3:2 u finalnoj seriji MLB, koja se igra na četiri pobrede, a ostaje da se vidi da li će se slaviti istim intenzitetom.