Veseli šesti pik

NBA 24. jun 201112:05

Košarkaš Partizana Jan Veseli izabran je kao šesti pik na ovogodišnjem draftu. Čast da ima sjajnog reprezentativca Češke u svojim redovima pripala je Vašington Vizardsima. Dejvid Štern je tokom predstavljanja Veselog istakao da je poslednji klub za koji je nastupao Partizan iz Beograda. Prve čestitke ljubimcu navijača crno-belih stigle su od njegove devojke, koja ga je pred odlazak kod Šterna nagradila poljupcem.

Veseli je tek treći košarkaš iz Češke kojem je uspelo da se probije u najjaču ligu na svetu. Pre njega Georgi Zidek je pre tačno 16 godina postao prvi Čeh u NBA. On je tada došao u Šarlot Hornetse. Posle njega samo je Jirži Velš igrao u Americi. Sadašnji košarkaš belgijskog Šarloa je 2002. godine iz Olimpije otišao u Golden Stejt.

Prvo mesto na ovogodišnjem draftu pripalo je beku Djuk univerziteta Kajri Irvingu. Klivlend Kavalirsi su se odlučili za njega i on će u narednom periodu biti stanovnik Ohaja.

Minesota Timbervulfsi su sa ovogodišnje pijace pokupili Derika Vilijamsa, pored Veselog verovatno fizički najpripremljenijeg igrača na draftu. On je među „vukove“ stigao sa univerziteta Arizona.

Turčin Enis Kanter odlazi u Jutu Džez, koja je prema brojnim američkim medijima do poslednjeg trenutka vagala između njega i Veselog.

Ponovo je Klivlend imao priliku da bira, pa je nakon prvog pika Irvinga odabrao i Tristana Tompsona. Sjajni skakač i još bolji bloker je neko za koga stručnjaci predviđaju da bi mogao da bude pravo otkrovenje NBA lige.

Litvanac Jonas Valačiunas je kao peti pik otišao u Kanadu. Njegove usluge će u narednom periodu koristiti Toronto Reptorsi. Centar je u Toronto stigao iz Lijetuvas Ritasa.

Tamnoputi košarkaš Reala iz Madrida Bizmark Bijondo zamenio je vrelo špansko sunce onim u Kaliforniji. On je novi košarkaš Sakramento Kingsa u koje je stigao kao sedmi pik.

Brendon Najt, za koga su mnogi mislili da bi mogao da se nađe u prva tri pika, izabran je tek sa osme pozicije. Odlični košgeter sa univerziteta Kentaki otišao je u Detroit Pistonse.

Bobketsi su zgrabili momka sa devete pozicije, koji može da pogodi koš iz skoro svake situacije. U pitanju je Kemba Voker, koji je do sada nastupao za Konektikat.

Mesto u prvih 10 pikova izborio je i Džimer Fridet. Sjajni trojkaš BY univerziteta je izabran od strane Milvoki Baksa.

Zanimljivo, na draftu se našao i Milan Mačvan. Igrača Makabija je u drugom krugu kao 54. pika izabrao Klivlend, iako se nije spominjalo da bi ime reprezentativca Srbije moglo da se nađe „u bubnju“. Mačvan nije morao da se prijavljuje za draft, pošto je izlazno godište.

Author: Sportal