Bacanja jednom rukom ili „a la Korać“: Vreme je došlo?

NBA 22. jan 202319:032 komentara
Džeremi Sočan
AP Photo/Eric Gay via Guliver

Krilni centar San Antonio Sparsa Džeremi Sočan privlači mnogo pažnje košarkaških medija, ne samo zbog promenama frizure u stilu Denisa Rodmana, već i nekonvencionalnim načinom izvođenja slobodnih bacanja. Šutira penale jednom rukom i zasad mu veoma dobro ide.

Košarkaš koji je delimično i poljskog porekla na startu sezone bio je jedan od najborih izvođača slobodnih bacanja – pogađao je u mizernih 45,8% slučajeva. Međutim, krajem decembra obavio je razgovor sa glavnim trenerom “Mamuza” Gregom Popovičem i njegovim pomoćnikom Bretom Braunom.

O istoriji slobodnih bacanja:

Posle toga rešio je da bacanja šutira koristeći samo desnu ruku, a procenat mu je porastao na 74,4%! U prethodnih 15 mečeva još je ubojitiji – ubacuje 82,8% penala, piše Basketballnews.com.

Budući da je eksperiment očito upalio, da li ćemo videti slične pokušaje širom najkvalitetnije svetske lige? Moguće je.

Sočan nije bio konzervativan i odlučio se za alternativni pristup, što mu je donelo rezultate, ali nije tako uvek bilo u NBA.

Najpoznatiji primer je verovatno Vilt Čembrlen, košarkaški gigant koji je tokom karijere bio poznat kao veoma loš izvođač bacanja. Zbog toga je tokom kraćeg perioda u sezoni 1961/1962. rešio da šutira slobodna bacanja koristeći dve ruke i bacajući loptu ispod struka ka košu. Ipak, uprkos činjenici da je poboljšao procenat za čak 11%, Vilt je prestao sa takvim načinom šutiranja jer je, po svojim rečima izgledao “blesavo” i kao “seka-Persa”.

Ovaj način izvođenja bacanja stekao je svojevrsnu reputaciju “sramote” i mnogi ga zovu “baka-stil”. Ipak, nisu svi bili tako isključivi, a ljubiteljima košarke u regionu najbolji primer je Radivoj Korać.

Legendarni košarkaš OKK Beograda bio je čuven po sjajnim penaldžijskim sposobnostima, a tokom cele prerano okončane karijere nije se odricao šuta “ispod ruke”.

Slično je i sa sjajnim bekom Rikom Berijem, jednim od najboljih košarkaša sveta sedamdesetih godina prošlog veka. On je tokom NBA karijere šutirao 89% sa linije penala i zajedno sa Stefom Karijem, Markom Prajsom, Stivom Nešom i ostalima smatra se jednim od najboljih u istoriji kada je ova kategorija u pitanju.

Beri ima šest sinova, a svi su profesionalni košarkaši – Skuter, Džon, Brent, Dru i Šenon. Najmlađi Kenjon i dalje je aktivan, a on jedini šutira kao svoj otac.

“Rukovodim se pravilom da mi je potrebno 10.000 uloženih sati da bih izgradio tehniku”, kaže Kenjon Beri za Basketballnews.com.

Krajem devedesetih godina je pokojni Entoni Mejson u jednom trenutku šutirao penale u NBA jednom rukom, a 2016. je svoju NBA epizodu sa “koraćevskim bacanjima” imao Činanu Onuaku, centar Hapoela iz Tel Aviva.

Komentari

Vaš komentar