Dijamanti i simbolika na šampionskim prstenovima Voriorsa

NBA 19. okt 202211:031 komentar
Ezra Shaw/Getty Images

Pre prve utakmice NBA sezone u kojoj su pobedili Los Anđeles Lejkerse 123:109, igračima Golden Stejta je na ceremoniji u Centru Čejsu, pod čiji svod je podignuta sedma šampionska zastava, uručena je nagrada za prošlosezonsku titulu.

Stefu Kariju, Kleju Tompsonu, Drejmondu Grinu i Andreu Igudali to je već četvrti šampionski prsten, kao i treneru Stivu Keru, koji ih ima još pet iz igračkih dana.

povezane vesti

Prsten je jedinstvena nagrada u NBA ligi, iako nije praktičan za nošenje zbog svoje veličine i težine. Svake godine prstenovi izgledaju drugačije, sa detaljima specifičnima za njihove osvajače, igrače, klub, grad i način na koji su došli do titule.

Prstenove za Voriorse, kao i one 2015., 2017. i 2018. godine, izradila je poznata zlatara „Jason of Beverly Hills“.

Na ovogodišnjem prstenu je 16 karata žutih i belih dijamanata koji predstavljaju 16 pobeda u plej ofu. Sedam karata žutih dijamanata na ivicama predstavlja sedam titula Voriorsa, a 43 znaka na logu sa mostom Golden Gejt postavljena su u čast 43 poena Stefa Karija u četvrtoj utakmici finala protiv Bostona.

I Seltiksi su našli svoje mesto na prstenu, u obliku specifičnog uzorka parketa u njihovoj dvorani, u kojoj su Voriorsi proslavili naslov. U prsten su ugrađeni i obrisi dvorane Čejs Centar u San Francisku, ali i starog Oraklea u Oklendu, gde je ova generacija osvojila prve tri titule.

Ugravirani su i rezultati sve četiri serije koje je Golden Stejt dobio u prošlosezonskom doigravanju, a tu je i sedam trofeja Leri O’Brajen i timska parola „Just Us“ (samo mi).

Poseban novitet je tajni otvor koji otkriva kolekciju trofeja svakog igrača, što znači da Kari, Tompson, Grin i Igudala imaju četiri, Kevon Luni tri, a svi ostali po jedan.

Napravljeno je ukupno 65 prstenova za igrače, trenere, članove uprave i druge, a za izradu svakog trebalo je između 40 i 50 sati.

ESPN piše da su zlatari imali posebnih problema sa retkim žutim dijamantima, koje je još teže nabaviti usled trgovinskog embarga zbog rata u Ukrajini, pa su ih sakupljali u Belgiji, Izraelu, Indiji i Kanadi dok ih nije bilo dovoljno za svaki prsten.

Treba reći da su šampionski prstenovi pripali i Nemanji Bjelici, koji je prošle sezone nosio dres Voriorsa, kao i Dejanu Milojeviću, pomoćnom treneru u stručnom štabu Stiva Kera.

Komentari

Vaš komentar