Francuzi dobili NBA šampiona, Aksel Tupan uzima prsten

NBA 21. jul. 202114:02
Podeli:
Axel Toupane
AP Photo/Morry Gash

NBA je u noći između utorka i srede dobio novog prvaka. To su Milvoki Baksi, a francuska košarka ima šta da slavi u svemu tome jer je tobila još jednog NBA šampiona.

Francuska u ovom trenutku ima šest NBA šampiona. Na toj listi je naravno prvi Toni Parker koji je četiri puta bio šampion sa San Atoniom i igrao je najveću ulogu u osvajanju titula.

Ian Mainmi i Rodrig Bobua su bili u istom timu Dalas Meveriksa koji je trijumfovao 2011. godine, Roni Turijaf je 2012. bio šampion sa Majamijem, a Boris Dijao 2014. sa Sparsima. Sedam godina kasnije Francuska dobija novog NBA šampiona i to u Akselu Tupanu.

Tupan se doduše u Milvokiju uopšte nije naigrao. Bio je u ekipi tek na osam mečeva u ligaškom delu sezone, a šansu je dobijao pred kraj sezone kada su se štedeli oni glavni igrači. Tokom plej-ofa je četiri puta ušao u igru i imao je veoma malu minutažu.

Ovaj Francuz je u NBA stigao 14. marta 2021. godine, a prethodno je imao i ugovor sa Voriorsima. Tupan je eto do prstena stigao i pored bleđih partija u Evropi. On je zablistao u Žalgirisu 2018. godine kada je taj tim stigao do Fajnal fora Evrolige u Beogradu, a zatim je bio u Olimpijakosu, Unikahi i Strazburu gde je bio sve dalje od evroligaškog nivoa. Ipak bio je na dovoljnom nivou da se domogne ugovora sa Baksima, a na kraju i do šampionske titule.

Komentari

Vaš komentar