Garnet: Košarka je sada sjajna, drugi nivo, gledajte Jokića!

Košarka 12. feb 202119:386 komentara
Streeter Lecka, Getty Images Sport

Sve češće se mogu čuti NBA košarkaši iz prethodnih decenija koji kritikuju modernu igru i govore da bi dominirali u sadašnjosti, ali to mišljenje ne deli legendarni Kevin Garnet – nekadašnji košarkaš Minesota Timbervulvsa, Boston Seltiksa i Bruklin Netsa. Govoreći za Njujork Tajms apostrofirao je neke igrače koji su uneli inovacije u košarku, a među njima je spomenuo i srpskog centra Nikolu Jokića.

Igra je sada na drugom nivou u odnosu na vreme koje sam ja proveo u NBA. Sad igrači trče u ugao u kontri i šutiraju trojke i to rade deset puta tokom utakmice. To se sda radi 48 minuta i mislim da igrači od pre 20 godina to ne bi mogli da izdrže, da ne bi mogli da igraju danas. Pre ste mogli rukama da kontrolišete protivnike, a sada to nije slučaj. Sada je odbrana skoro nemoguća. Možete li da zamislite da čuvate Majkla Džordana, a da nema ’hend-čekinga’? Nikako! Sada je sve napadački mnogo fleksibilnije“, izjavio je Kevin Garnet.

Ipak, sada ima mnogo kreativnosti, ima nekih neverovatnih igrača u napadu u ovoj ligi. Pogledajte kakvi su to šutevi iz pada, flouteri sa jedne noge, šutevi van ravnoteže – to su stvari koje je Dirk Novicki doneo u NBA. A sada kada gledam Džokera (Nikolu Jokića) kada igra vidim da je on uzeo tu ’dirkovštinu’ i pomešao je sa svojim talentom. Stef Kari je uneo revoluciju u igru svojim dometom van linije za tri poena i konstantnošću u šutu. Klej Tompson, Demijan Lilard – ti momci su promenili igru. Ne znam da li bi i najbolji bekovi od pre 20 ili 30 godina mogli sada da igraju“, rekao je nekadašnji krilni centar.

Garnet ima 44 godine, u NBA je igrao od 1995. do 2016. godine. Bio je NBA šampion 2008. godine, MVP 2004. godine, 15 puta je učestvovao na Ol-star meču, a bio je i najbolji defanzivac lige 2008. godine.

Komentari

Vaš komentar