„Jokić i Dončić anomalije, mnogi Evropljani ne mogu u NBA“

NBA 13. maj 20220:1612 komentara
Podeli:
Kevin Durent
Photo by Sarah Stier/Getty Images

Krilni igrač Bruklin Netsa Kevin Durent rekao je da dostignuća Evropljana u NBA treba pripisati individualnom umeću, a ne superiornosti košarkaške hijerarhije na "Starom kontinentu" u odnosu na američku.

Nikola Jokić je osvajač MVP nagrade u dve uzastopne sezone, a 2019. i 2020. godine je to zvanje išlo u ruke Janisa Adetokumba. Luka Dončić igra izvanredno za Dalas od ulaska u ligu 2018. godine, a Durent smatra da nije pošteno praviti standard od najistaknutijih pojedinaca.

NBA:

„Koliko Evropljana je došlo u NBA i moralo je da se vrati nazad? Korišćenje Luke Dončića i Nikole Jokića koji su anomalije kao primera je forsiranje narativa“, napisao je Durent povodom tvrdnji novinara Ekama Nagre u jednom podkastu.

Ovo je Nagrina izjava koja je izazvala reakciju krilnog igrača:

„Dončić i Jokić dominiraju u NBA zahvaljujući evropskom sistemu razvoja mladih igrača. Akcenat je na veštini i učenju igranja na pravi način. Previše mladih Amerikanaca su ohrabreni da na silu budu u centru dešavanja i zbog toga imaju nedostatke u igri. Zato je igranje u NBA lako za Evropljane, njihov razvoj je drugačiji. Dobro se izvešte i postanu profesionalci“.

Iako je tačno da igrači u Evropi uče osnove košarke temeljnije u timskom okruženju, Durent je u pravu: Razlozi Jokićeve dominacije i osvajanja dve titule najkorisnijeg igrača zaredom Dončićeve izuzetne igre su više njihovi individualni kvaliteti nego način razvoja mladim igrača u Evropi.

Dončić je jedinstveni talenat i imao je neponovljive uspehe još kao tinejdžer igrajući za Real Madrid pre dolaska u Dalas. Kao 19-godišnjak je predstavljao enigmu za protivničke timove u Evroligi i vodio je Real do trofeja u prestižnom evropskom košarkaškom takmičenju. Igrač koji je tako mlad dominantan u Evropi je predodređen i za uspehe u NBA ligi.

Jokić nije postao toliko renomirano ime pre drata 2014. godine, zato je Denver i mogao da ga bira sa 41. pozicije. Takav izbor čelnih ljudi Nagetsa predstavlja jednu od najboljih odluka u istoriji NBA lige i Jokićev unikatan talenat će i u narednim godinama stvarati glavobolju protinvicima.

Komentari

Vaš komentar