Kanter: Ne možeš da me kupiš, neću se nikad izviniti

NBA 25. okt. 202115:46 > 15:48
Podeli:
Enes Kanter, Boston
Maddie Meyer/Getty Images

Centar Boston Seltiksa Enes Kanter ponovo se obratio kineskim vlastima i predsedniku Narodne Republike Kine Siju Đinpingu.

Turski košarkaš je nedavno objavio video u kojem kritikuje kinesku politiku prema Tibetu i prvog čoveka najmnogoljudnije zemlje sveta nazvao je „okrutnim diktatorom“.

Povezane vesti

Kina je nakon toga ekspresno reagovala i sa interneta uklonila sve utakmice Boston Seltiksa. Takođe, u Kini se više neće prenositi mečevi tima iz Masačusetsa.

Si Đinping i komunistička partija Kine. Neko mora da te nauči lekciju. Nikad se neću izviniti što govorim istinu. Ne možeš da me kupiš. Ne možeš da me zastrašiš. Ne možeš da me ućutkaš,“ napisao je Kanter na svom Tviteru.

Američki Stejt Department je reagovao posle odluke Kine da precrta Seltikse.

Sjedinjene Države izražavaju duboku zabrinutost zbog postupaka NR Kine protiv Nacionalne košarkaške asocijacije nakon izjava jednog igrača u vezi sa Tibetom. Cenimo slobodu izražavanja i podržavamo svakoga ko koristi to pravo,“ poručili su iz Stejt Departmenta.

Kanterov ispad izazvao je novu rundu sukoba između NBA i najmnogoljudnije zemlje sveta. Pre dve godine generalni direktor Hjustona Deril Mori podržao je proteste u Hong Kongu, a kineske vlasti su odgovorile momentalnim prekidom svih veza sa ligom.

NBA je izgubila oko 400 miliona dolara profita i već duže vreme pokušava da povrati partnerstva sa Kinom. Nedavno je saradnja obnovljena, ali ne u tom obimu kao pre Morijeve izjave.

Dvadesetdevetogodišnji igrač Bostona ranije je oštro kritikovao turskog predsednika Redžepa Erdogana zbog čega mu je zabranjen ulazak u tu zemlju.

Komentari

Vaš komentar