Košarka ne menja kurs, novi NBA rekord po broju trojki

NBA 13. maj. 202114:172 komentara
Podeli:
Stephen Curry
AP Photo/Tony Gutierrez

Košarka sa godinama definitivno ne menja svoj kurs u smislu toga koliko su trojke važne u današnjoj igri. Jedino se menja činjenica da je šut za tri sve bitiniji u najjačoj ligi sveta, a slično se može reći i za evropsku košarku.

Još četiri dana je ostalo da se završi u ligaškom delu NBA sezone, a čak i da niko od igrača iz ove lige ne postigne trojku, biće to rekordna godina po broju pogođenih šuteva sa perimetra. Ovo je deveta uzastopna sezona u kojoj se postiže više trojki nego ikada pre i deveta sezona u kojoj pada rekord po broju pogodaka.

Rekordnu 26.375 trojku dao je bivši igrač Partizana Davis Betans i to za Vašington Vizardse u noći između srede i četvrtka.

Timovi ove sezone prosečno postižu 12,7 trojki po utakmici, dok je prošle sezone taj prosek bio na 12,2 meča. Ekipa koja pogađa najviše trojki po meču je Juta. Džezeri pakuju 16,8 trojki po večeri što je za 0,7 bolje od rekorda koji drže Hjuston Roketsi iz sezone 2018/19. Uz rekordni broj pogodaka za tri poena, rekordi padaju logično i po broju šuteva za tri. Tu se i vidi da se igra drastično promenila u odnosu na pre deset godina jer najčešće ceo tim može da šutira za tri poena, a kao što je slučaj kod Jute obično je cela ekipa koncentrisana na to da pravi poziciju za tri poena. Prosečni broj pokušaja za tri poena je 34,6 po meču što je za 0,5 više u odnosu na minulu sezonu.

Stef Kari je takođe blizu da obori rekord po broju trojki po meču jednog igrača. sam drži rekord od 5,1 trojke po utakmici, a trenutno je na 5,3. Takođe ove sezone se desilo i da su igrači 13 puta dali deset ili više trojki po meču, a čak sedam takvih utakmica je imao baš Stefen Kari.

Komentari

Vaš komentar