Lebron: Povratak Britni je velika stvar za nas

NBA 9. dec 202213:035 komentara
Lebron Džejms
Photo by Justin Ford/Getty Images

Legenda WNBA lige Britni Grajner oslobođena je i vratila se u Sjedinjene Američke Države, a sa svih strana stižu reči podrške za Amerikanku. Među njima je i Lebron Džejms.

Grajner je iza rešetaka u Rusiji provela 294 dana, a zvezda Los Anđeles Lejkersa Lebron Džejms prokomentarisao je njen povratak kući u emisiji „Thursday Night Football“, nekoliko sati nakon što je objavljeno da je Rusija pristala da je pusti u zamenu za osuđenog trgovca oružjem Viktora Buta.

„Mislim da je ovo sjajan dan, za sve nas Amerikance. Bi Dži se vratila sportskom svetu, vratila se svojoj porodici, znam da nedostaje svojoj supruzi i porodici, nedostaje njenom klubu. Vraća se da bude deo košarkaškog sveta, veliki je ovo dan za nas i za sve ono što radimo. Svaka čast predsednku, Kamali Heris i svima koji su imali nešto sa tim. Kao što ste rekli, ima mnogo ljudi koji su trenutno nezakonito u pritvoru. Nadamo se da ćemo ih sve vratiti“, rekao je Lebron.

Grajner je uhapšena 17. februara na aerodromu Šeremetjevo, a kod sebe je imala patrone za elektronske cigarete sa uljem kanabisa, koje nije legalno u Rusiji. Prethodnog leta 31-godišnja Amerikanka osuđena je na devet godina zatvora u Rusiji.

Poznata sportistkinja tokom suđenja u Rusiji nije poricala da je kod sebe imala sporne patrone. Tužilaštvo je tražilo devet i po godina zatvora za dvostruku olimpijsku prvakinju i tvrdilo da je namerno u Rusiju unela opojno sredstvo, dok su advokati odbrane prozivali svedoke koji su u pozitivnom svetlu govorili o karakteru reprezentativke SAD.

Ipak, igračica Finiks Merkjurija i UMMC Jekaterinburga dobila je skoro maksimalnu kaznu.

Košarkašica je sredinom novembra prebačena u kaznenu koloniju u republici Mordoviji, oko 350 kilometara istočno od Moskve, nakon što je ruski sud prošlog meseca odbacio njenu žalbu na kaznu.

Grajner je dvostruka svetska i olimpijska prvakinja, WNBA šampion iz 2014. godine, dvaput je bila najbolji strelac WNBA, a dvaput najbolji odbrambeni igrač lige. U četiri navrata je osvajala Evroligu, a triput prvenstvo Rusije. Najveće WNBA zvezde nastupaju u Rusiji tokom evropske sezone, koja traje od jeseni do proleća. U prethodnoj sezoni igrajući za Finiks Merkjuri zaradila je 220 hiljada dolara, dok je u jednoj sezoni igranja za ruski Jekaterinburg zaradila oko milion dolara.

Komentari

Vaš komentar