Najbolji igrači moderne NBA: Ko je na vrhu – LBJ ili Kobi?

NBA 1. okt. 202118:4225 komentara
Podeli:
Kobi Brajant, Lebron Džejms
Guliver Image/AP Photo/Danny Moloshok, File

Američki portal Skor („The Score“) odvažio se da rangira 25 najvećih NBA košarkaša u modernoj eri – poslednjih 25 godina. Prekretnica je 1996. godina, kada je objavljena lista 50 najboljih igrača prvih 50 godina NBA. U samom vrhu liste modernih velikana našla su se očekivana imena.

Jedan kriterijum kojeg su se tvorci liste držali je da na spisku ne mogu biti NBA košarkaši koji su se našli na listi najboljih 50 igrača lige, koja je objavljena 1996. godine. Zbog toga na redosledu nema Majkla Džordana, Šakila O’Nila i drugih zvezda koje su izabrane pre 25 godina, a koje su nastupale u ligi i posle ’96.

NBA:

Na petoj poziciji je trostruki šampion i dvostruki MVP Stefen Kari, kojeg mnogi smatraju najvećim šuterom svih vremena. Na četvrtoj poziciji je Kevin Durent, a Skor navodi da je pred njim još mnogo dobrih sezona jer ima tek 32 godine. Treći je Tim Dankan, okosnica San Antonio Sparsa, sa kojima je pet puta bio šampion u ovom periodu.

Na prve dve pozicije našli su se pokojni Kobi Brajant i Lebron Džejms, a aktuelni krilni igrač Los Anđeles Lejkersa dobio je prednost.

Mnogi kao razlog za kritiku Džejmsa navode činjenicu da je u NBA finalima pobedio četiri, a bio poražen čak šest puta. Ako mu za zlo uzimate što je do prilike da se bore za titulu odveo ‘skrpljenu’ grupu igrača, to je druga stvar. Izgubio je jedno finale kada je imao 22 godine, a dvaput su od njega bolji bili Golden Stejt Voriorsi predvođeni Durentom i Karijem“, navodi se u tekstu Skora.

Posle najbolje petorice u tzv. „modernoj eri“, na Skorovoj listi našli su se još:

6. Kevin Garnet
7. Dirk Novicki
8. Dvejn Vejd
9. Janis Adetokumbo
10. Kavaj Lenard
11. Stiv Neš
12. Alen Ajverson
13. Kris Pol
14. Džejms Harden
15. Džejson Kid
16. Pol Pirs
17. Rej Alen
18. Karmelo Entoni
19. Rasel Vestbruk
20. Pau Gasol
21. Kris Boš
22. Entoni Dejvis
23. Redži Miler
24. Geri Pejton
25. Dvajt Hauard

Komentari

Vaš komentar