Pop, Dirk, Vejd, Pau, Toni… Kakva klasa u Kući slavnih!

NBA 18. feb 202312:35
Toni Parker, Greg Popovič
AP Photo/Lynne Sladky via Guliver

Svake godine se uvodi nova „klasa“ u Košarkašku kuću slavnih („Naismith Memorial Hall of Fame“), ali deluje da će ona kojoj će priznanje biti odato 2023. godine biti zaista posebna. Tokom NBA Ol-stara koji se održava u Solt Lejk Sitiju saopšteno je ko su finalisti za dobijanje ove velike počasti u svetu košarke.

Finalisti će biti proglašeni tokom fajnal fora NCAA turnira, koji će se održati u aprilu.

NBA:

Među kandidatima nalaze se igračke superzvezde iz skorije istorije NBA – Dirk Novicki, Pau Gasol, Dvejn Vejd i Toni Parker, kao i po nekima najveći košarkaški trener svih vremena – Greg Popovič

Pored njih, tu je i Beki Hemon, legendarna košarkašica, koja sada sa uspehom radi kao trener, košarkašica Dženifer Azi, zatim Džin Bes, trener sa najviše pobeda u istoriji američke koledž košarke, Geri Bler, legendarni trener ženskih timova, kao i Dejvid Hikson, Merien Vašington i Džin Kidi.

„Mladi Dvejn Vejd nikada ne bi ni pomislio da će ovaj trenutak doći. Ja sam uvek sanjao, mada mnogi nisu verovali da ću to moći da ostvarim“, rekao je Dvejn Vejd, jedan od vlasnika Jute Džez, tima-domaćina NBA Ol-star vikenda.

Finalisti moraju da barem 18 od 24 člana „Komiteta slavnih“, ali mala je šansa da zvezde poput Novickog, Gasola, Parkera i ostalih ne dobiju takvu počast.

„Mnogo mi se dopada ova klasa. Ne događa se tako često da neko prvom prilikom postane član Kuće slavnih, a sada imamo veliki broj takvih košarkaša. Biće ovo jedinstvena generacija“, rekao je Džeri Kolanđelo, direktor Kuće, a svojevremeno funkcioner Finiksa Sansa i direktor reprezentativnog programa SAD.

Igrači moraju da budu penzionisani makar četiri sezone pre nego što postanu dostupni da budu uvedeni u Kuću slavnih.

Prethodne godine jedan od članova koji su uvedeni u Kuću slavnih bio je i legendarni srpski košarkaš Radivoj Korać.

Ostaje da se vidi koga će za 2023. godinu od igrača van SAD predložiti tzv. „Međunarodni komitet“, koji predlaže igrače iz Evrope i ostatka sveta koji ne obuhvata SAD i Kanadu.

Komentari

Vaš komentar