Preminula kraljica košarke Lusija Haris

NBA 19. jan 202211:38
Podeli:
Lusija Haris
Printscreen

Američka košarkaška federacija objavila je u sredu da je u 67. godini preminula Lusija Haris.

Lusija Haris bila je poznata kao ‘kraljica košarke’ i do današnjih dana ostala je jedina žena koju je zvanično draftovao neki NBA tim.

„Veoma smo tužni zbog vesti da je naš anđeo, majka, sestra, baka, osvajačica olimpijske medalje, kraljica košarke, Luisa Haris neočekivano preminula u Misisipiju.

Prethodni meseci doneli su joj veliku sreću uz radosnu vest o venčanju njenog najmlađeg sina i velike počasti koja joj je ukazana u dokumentarcu koji će njenu priču ispričati celom svetu“, navodi se u saopštenju o njenoj smrti.

Luisa je 1976. godine na Olimpijskim igrama osvojila srebrnu medalju, upravo je ona postigla prve poene u istoriji ženske košarke na Igrama i postala je prva afroamerikanka koja je imenovana u košarkašku Kuću slavnih 1992. godine.

Predvodila je reprezentaciju SAD do pobede na Panameričkim igrama 1975, kao i do pomenutog srebra na prvim Olimpijskim igrama na kojim su žene igrale košarku.

Bila je u centru pažnje, a Nju Orleans Džez u sedmoj rundi drafta 1977. izabrao je upravo nju. Nikada nije zaigrala u ligi jer je u to vreme bila trudna i izabrala je porodicu ispred košarke.

Komentari

Vaš komentar