Priča o Peji: Kad je Vilkins video „Petrosa Kinisa“…

NBA 11. dec. 202018:10 > 18:151 komentar
Podeli:
Peja Stojakovic Peđa Stojaković
REUTERS/Jeff Mitchell JM

Kada je već prošao zenit svoje karijere, čuveni Dominik Vilkins zaigrao je za atinski Panatinaikos u sezoni 1995/1996.

Tokom jednog meča grčke lige za oko mu je zapao 18-godišnji Petros Kinis. Njegov šut, mada nekonvencionalan, bio je čist i činilo se da uvek pronalazi dno mrežice – bilo da izlazi iz bloka, naskače u tranziciji ili čeka povratnu loptu u mestu, šut mu je bilo skoro nemoguće omesti.

„Pomislio sam: ‚Vau, ovo dete ume da igra!‘ Bio je đavolski dobar šuter. Bio je mlad, to je tačno, ali njegov potencijal momentalno se video“, kaže Vilkins, tada 36-godišnjak, devet puta Ol-star igrač i legenda Atlanta Hoksa.

Petros Kinis, saznaće Vilkins kasnije, bilo je grčko ime jednog od najboljih srpskih košarkaša svih vremena – Predraga Stojakovića.

Povezane vesti

U ranoj fazi karijere Stojaković je igrao za PAOK, a tamo mu je saigrač bio i Lorens Fanderburk.

„Sećam se kada su Kingsi dovodili Peđu, pitali su me šta mislim o njemu – radna etika, navike itd. Rekao sam im da će biti poseban igrač jer ne samo što radi naporno, već želi da bude veliki. Ne želi samo da igra u NBA, već da bude veliki u NBA“, seća se Fanderburk.

Priseća se Lorens i duela Stojakovića i Vilkinsa.

„Dominik je i dalje mogao da trči, da šutira, ali nije mogao da održi ritam sa Peđom. Sećam se Dominikovog izraza lica u stilu: ‚Ovaj mali ume da igra‘. Nekada je i govor tela dovoljan“.

Din Geret, tada takođe igrač PAOK-a, seća se da ga je Vilkins tokom meča pitao „ko je taj klinac“, a i Dominik se seća meča.

Peđa Stojaković
Jeff Gross/Getty Images

„Pokazao je poštovanje, ali je i išao na mene. To je suština pravih takmičara – možda ti je neko uzor, ali kada si na terenu, na terenu si, hoćeš da pobediš. Takav je i on bio“, ističe Vilkins.

Stojaković je za Sakramento Kingse igrao od 1998. do 2006. godine, posle pola godine u Indijani četiri sezone nosio je dres Nju Orleans Pelikansa, kratko za Reptorse, a onda je sa Dalas Meveriksima osvojio šampionsku titulu.

Tri puta je igrao na Ol-staru, 2004. godine bio je u drugoj petorci NBA lige i dvaput je osvajao takmičenje u brzom šutiranju trojki.

Komentari

Vaš komentar