Protokol NBA – prijava kršenja i detaljni pregledi

NBA 29. nov. 202010:59 > 12:38
Podeli:
Jeenah Moon/Getty Images

Trening kampovi NBA lige počinju sledeće sedmice, a čelnici takmičenja objavili su detaljan sigurnosni protokol, koji je poslat klubovima, navodi ESPN.

Kako prenosi novinar ESPN Tim Bontemps, dokument je sličan onome koji je izdat pred NBA mehur na Floridi, prema kome je završena prošla sezona. Ipak, ovaj uzima u obzir i dodatne mere predostrožnosti s obzirom na to da ovoga puta neće biti takozvanog balona.

„Liga je napravila sistem pravila za ono što sledi kada neko dobije pozitivan rezultat na koronavirus. Prema takvom scenariju, postoje dve moguće opcije za povratak zaraženog u takmičenje: opcija zasnovana na vremenskom periodu i opcija zasnovana na testu, odnosno rezultatu novog testiranja„, navodi ESPN.

Kada je reč o pravilo vremenskog perioda koji treba da prođe, osoba koja ima pozitivan test na virus korona mora da se isključi iz takmičenja čim dobije pozitivan rezultat ili prve simptome i to na najmanje 10 dana, a zatim je potrebno da pre povratka u trenažni proces i ligu nema temperaturu najmanje 24 časa bez uzimanja bilo koje terapije ili leka.

Opcija zasnovana na testu podrazumeva da osoba mora da ima najmanje dva negativna rezultata PCR testiranja iz uzoraka uzetih u razmaku od najmanje 24 sata.

Kada igrač ispuni jedan od ta dva uslova, vratiće se na samostalne treninge koje će raditi minimum dva dana, ne komunicirajući ni sa kim i ne učestvujući u bilo kakvim timskim aktivnostima, noseći masku sve vreme dok je u dvorani, a na kraju će morati da prođe i ssve detaljne kardiološke preglede.

Na kraju, liga će uspostaviti posebnu anonimnu telefonsku liniju za prijavljivanje bilo kakvih potencijalnih kršenja protokola.

Komentari

Vaš komentar