Veliki problem u najavi – Kanter kritikovao predsednika Kine

NBA 21. okt. 202118:35 > 18:586 komentara
Podeli:
Maddie Meyer/Getty Images

Centar Boston Seltiksa Enes Kanter oštro ke kritikovao predsednika Kine Sija Đinpinga zbog odnosa te azijske zemlje prema Tibetu.

Turski internacionalac je dosledan protivnik kineskih vlasti, zbog čega je Boston već imao problema na kineskom tržištu.

Povezane vesti

Ovo je moja poruka kineskoj vladi. Čujte moj glas. Dragi okrutni diktator Si Đinping. Tibet pripada tibetanskom narodu, a ne Kini. Sramota za kinesku vladu. Kineska diktatura briše tibetanski identitet, to je apsolutno neprihvatljivo. Kineske vlasti ne poštuju osnovna ljudska prava i slobode u Tibetu. Uništavaju lokalnu kulturu koja se razvijala kroz vekove. Odvratno je. Sloboda za Tibet,“ poručio je igrač Bostona.

Kanterova izjava, prenose američki mediji, već je dovela do zabrane prenosa utakmica Seltiksa u Kini, a sa interneta će biti uklonjeni svi mečevi Seltiksa, prenosi Njujork Tajms.

Takođe, Kanterov ispad mogao bi da izazve novu rundu sukoba između NBA i najmnogoljudnije zemlje sveta. Pre dve godine generalni direktor Hjustona Deril Mori podržao je proteste u Hong Kongu, a kineske vlasti su odgovorile momentalnim prekidom svih veza sa ligom.

NBA je izgubila oko 400 miliona dolara profita i već duže vreme pokušava da povrati partnerstva sa Kinom. Nedavno je saradnja obnovljena, ali ne u tom obimu kao pre Morijeve izjave.

Dvadesetdevetogodišnji centar ranije je oštro kritikovao turskog predsednika Redžepa Erdogana zbog čega mu je zabranjen ulazak u tu zemlju.

Komentari

Vaš komentar