Koronavirus preti opstanku klubova u Nemačkoj

Nemačka 11. mar 202021:51 > 21:54
Podeli:
Handout / Gettyimages

Koronavirus je zaustavio i svet sporta, između ostalog. Prazni stadioni za profesionalne klubove predstavljaju velike finansijske gubitke, ali i egzistencijalne strahove.

Brzo širenje Covid-19 uticalo je na radikalne promene planova u svetu sporta. U mnogim evropskim zemljama su zabranjeni skupovi za preko 1000 ljudi, a mečevi se igraju na praznim stadionima. U Italiji su, na primer, svi sportski događaji otkazani ili odloženi bar do 3. aprila.

Povezano

Nezadovoljstvo u klubovima je veliko. Gubici su garantovani, a posebno su pogođeni oni izvan fudbala.

Predsednici Bundeslige Nemačke u košarci (BBL) i u rukometu (HBL) upozoravaju na ozbiljne ekonomske posledice koronavirusa.

Ne radi se o samo tri ili četiri utakmice kod kuće. Pitanje je egzistencije. Klubovi su sa valjanim razlogom zabrinuti“, istakao je predsednik HBL Frank Boman.

Njegov kolega iz košarkaškog Saveza Štefan Holc rekao je tim povodom: „Ako dođe do daljeg otkazivanja mečeva, stvari neće funkcionisati“.

Predsednik rukomentnog kluba Veclar Bjorn Zajp objasnio je do kojih konkretnih posledica bi moglo da dođe i zašto bi smanjenje broja publike, ili njen potpuni izostanak, mogli da budu kobni za rukometne klubove.

Mi se finansiramo od prodaje karata i novca od sponzora. U slučaju se igra pred 1000 navijača ili pred praznim tribinama, bili bismo lišeni naše poslovne osnove. Postoji opasnost da mi kao klubovi ekonomski ne uspemo da preživimo duži vremenski period“, istakao je Zajp.

U Veclaru prosečno 4000 navijača posećuje mečeve u domaćoj „Rital Areni“, dok je u Bundesligi taj prosek oko 6000. Prazne tribine za trenutno devetoplasiranu ekipu domaćeg šampionata znače petocifreni gubitak po utakmici, izražen u evrima.

Zbog toga je bitno donositi savesne odluke, kako bi svih 18 klubova u ovoj ligi i naredne sezone mogli da se takmiče. Ovde se ne radi o golovima, bodovima i pobedama, već o poslovnom preživljavanju“.

Zajp politiku smatra odgovornim činiocem, koji sportu treba da pruži podršku.

Profesionalnom sportu sada je potrebna pomoć sa vrha“.

Slične brige imaju i klubovi iz BBL. Lukas Robert iz Rizen Ludvigsburga naveo je konkretne cifre.

Na jednoj domaćoj utakmici gubimo otprilike šestocifrenu sumu zarade. Naš predsednik Upravnog odbora Aleksander Rajl nedavno je naveo cifru koju inkasiramo kada je hala rasprodata, a to je oko 140.000 evra. Odluka kako će stvari dalje teći u BBL biće doneta u četvrtak. Najskuplja varijanta svakako bi bila da se do kraja sezone mečevi odigravaju bez navijača. U tom slučaju bismo imali kompletne troškove, a bez prihoda“, istakao je Robert.

Predsednik Fraport Skajlajnersa Gunar Vebke smatra da bi sve trebalo staviti na čekanje.

98 odsto se finansiramo od sponzorstava i karata. Prazne tribine bi za nas bile katastrofalne. Naš sport u tom slučaju ne bi uspeo da preživi dugo. Kada to uzmemo u obzir, smatram da bi jedino racionalno rešenje bilo potpuno suspendovati mečeve na neko vreme“.

Još jedan sport koji je ugrožen aktuelnom situacijom je odbojka – mečevi između srede i nedelje u Nemačkoj održani su bez prisustva publike.

Kako se situacija trenutno razvija, zdravlje je na prvom mestu. To je moj stav. Ipak, mi trpimo enormne gubitke“, istakao je predsednik kluba iz Berlina Kave Niromand.

Situacija postaje alarmantna za brojne klubove i pitanje je kolike će gubitke doneti do kraja borbe sa pandemijom virusa.